В Пловдив стартира Месец на славата

stat 12:50  |  12 февруари 2018 | | / Калин Каменов /  
В Пловдив се готвят да отбележат 170 години от рождението на Христо Ботев (снимка архив) В Пловдив се готвят да отбележат 170 години от рождението на Христо Ботев (снимка архив)
Сн.: Bulphoto

От днес до 12 март в Пловдив ще протече Месец на славата. Под надслов "Подвиг и слава" ще бъде отбелязана 140-годишнината от Освобождението на България.
Също така ще се отбележат 145 години от обесването на Васил Левски и 170 години от раждането на Христо Ботев.

Първото събитие е след седмица – с поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика на 19 февруари от 11.00 часа ще бъде почетена 145-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски. Преди това, в 10.00 часа, в църквата „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида, съобщават от общината.

Слово пред паметника ще произнесе преподавателят в Катедрата по българска литература и теория на литературата във Филологическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" – доц. Владимир Янев, а водещ на възпоменателното честване ще е актьорът от Драматичен театър – Пловдив Стефан Попов.

В церемонията по традиция ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински комитет „Васил Левски” – Пловдив и Комитет „Родолюбие”.

В общоградското възпоменание и полагането на венци и цветя ще се включат кметът на Община Пловдив, председателят на Общинския съвет-Пловдив, областният управител, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони, общественият посредник, командването на пловдивския гарнизон, представители от армията, църквата, образователни и културни институции, политически и обществени организации, граждани и медии.
Премиери

Принцесата на покера

Принцесата на покера

По мемоарите "Molly's Game: From Hollywood's Elite to Wall Street's Billionaire Boys Club, My...

Три билборда извън града

Три билборда извън града

Майка предизвиква местните власти във фиктивното градче Ебинг, щата Мисури, да решат случая с...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК