Авиационният музей в Крумово с ден на отворени врати

stat 09:24  |  14 октомври 2011 / Редактор Надежда Христова /  
Музеят на авиацията организира днес Ден на отворените врати по повод на 20-та си годишнина Музеят на авиацията организира днес Ден на отворените врати по повод на 20-та си годишнина
Сн.: Bulphoto

Музеят на авиацията организира днес Ден на отворените врати по повод на 20-та си годишнина и Деня на българската авиация - 16 октомври. Това съобщи директорът на музея Рада Банялиева, цитирана от БТА.
Единствената по рода си у нас музейна експозиция ще бъде отворена за всички любители на авиацията от 11 часа.

Всеки посетител ще има възможност да разгледа пилотската кабина и да се снима в реактивен изтребител МиГ-23 и вертолет Ми-2, уточни Банялиева. Mузеят на авиацията и бойната слава е основан през 1991 г. като музейна сбирка на Пловдивския авиационен полк. По-късно прераства във Военен музей, в който може да бъде проследен бойният път на българската авиация от създаването й до наши дни. Разположен е на 43 дка открита и закрита площ до с. Крумово, в рамките на 24-та вертолетна авиобаза.

Сега в музея се съхраняват 6800 експоната, от които 70 летателни апарата, сред които и уникати. В музея е и капсулата, с която се е приземил екипажът на космическия кораб "Союз-33", в състава на който е и първият български космонавт Георги Иванов. След подписването на Ньойския мирен договор на 27 ноември 1919 г. възниква идеята някои самолети да бъдат съхранени като музейни експонати, но според клаузите на мирния договор са унищожени всички самолети на българската авиация и идеята се проваля, припомня директорът на музея. Едва при петия опит, под ръководството на полк. Йорго Керанов, музеят става факт. Открит е на 21 септември 1991 г. като филиал на НВИМ, а на 29 март 1994 г. се обособява като самостоятелен Музей на авиацията, подчинен на Министерството на отбраната.

Събраните експонати "разказват" за първите стъпки на българската авиация, за успешните битки на българските авиатори през Първата и Втората световна война. Във витрини са подредени бойните отличия, получени от тях за въздушните им победи, разказва Банялиева. По думите й пак в музея може да се научи, че за първи път в света българската армия използва самолета за бойни действия - по време на Балканската война, на 16 октомври 1912 г., който ден днес е професионален празник на българската военна авиация.


Премиери

Pro любов. Само за възрастни

Pro любов. Само за възрастни

"About Love. For Adults Only": Комедийна антология с главен обект: любовта. Филм-омнибус,...

Бърлога на крадци

Бърлога на крадци

Напрегнат екшън за специалното звено към полицията в Лос Анджелис и най-добрите обриджии на банки...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК