Хранителна верига “Сани” фалира

stat 12:09  |  30 август 2011 / Лилия Чалева /  
Доскоро ”Санита”- та бяха предпочитано място за пазаруване Доскоро ”Санита”- та бяха предпочитано място за пазаруване
Сн.: EPA/БГНЕС

Хранителната верига "Сани" фалира, пише в. "Марица".
Първият супермаркет на "Сани" отвори врати през 2002 г. в жк “Тракия” в Пловдив. Изграден е върху собствен терен от 9 000 квадратни метра, със застроена търговска площ от 4 500 квадрата. Година след това собственикът на веригата Антони Уваков с невероятен хъс се впусна да открива един след друг още няколко супермаркета под тепетата. Продължи към Куклен, където направи и преработвателно предприятие. Следващият внушителен супермаркет, над който се издигна хотелски комплекс, също собственост на Уваков е на входа на Асеновград (откъм Пловдив). Предприемачът имаше намерение да разшири веригата към Карлово, Кърджали и Стара Загора. Както изглежда обаче, мечтата му няма да се сбъдне. Първа крачка отстъпление от фронта Уваков направи през пролетта на 2010 г.

Тогава, сключи франчайзингова сделка с “Ти ес маркет” ООД и глътна малко въздух. Собствениците на дружеството Тодор и Стефан Плачкови поеха магазина в квартал “Гагарин”, запазвайки условията и марката “Сани”. При вторият ход Уваков почти удари бинго. През май тази година той изтъргува и се отърва от второто по големина “Сани” в Пловдив, разположено в подземието на търговски комплекс Гранд на ул. “Капитан Райчо”.

Суперът пое бившата му съпруга Жанет Павлова, която след развода отвори конкурентния Лекси на “Пещерско шосе”. Тогата неин остана и първият семеен магазин в квартал “Христо Смирненски”. Цената на сделката в Гранда Павлова запази в тайна. Не е тайна обаче, че през 2008 г. Уваков закупи 11,1 процента от сутерена на комплекса. Със сигурност бизнесменът се е надявал с получените средства да покрие поне част от огромните си задължения към банки и доставчици, но пак е излязъл на червено.

Докато банките могат да разсрочват кредити, то доставчиците едва ли биха го чакали с години да получат парите си. Такъв е случаят с един от тях - Георги Стоянов, на който Уваков отдавна бил длъжник. С надежда един ден да си върне 39 хиляди лева, в които влизат разноските и лихвите по делото, Стоянов е прибягнал до частен съдебен изпълнител. Петко Илиев е запорирал дяловете върху някои от деветте едва дишащи фирми на Уваков. Наложил е също възбрана върху притежаваните от него имоти в село Белащица. Отлично осведомени източници твърдят, че за продан срещу 5 милиона евро е обявено първото “Сани” в ЖР “Тракия”.

Във Фейсбук още му върви закачката: “Тук са най-красивите касиерки. Който разбира - тука се спира”. Срещу 650 хиляди евро Уваков бил готов да се раздели и с магазина в кв. “Прослав”. Той е доста по-малък от тракийския със своите 4000 квадрата и търговска площ от 740 квадратни метра. Има обаче един недостатък - не е оборудван. Според финансовите отчети на някои от деветте фирми на Уваков, видни от информационната система ДАКСИ, той превърта дейността си само през 3-4 от тях. “Уваков” и “П-Маркет” се грижат основно за “Сани”.

Също от отчетите е видно, че за последните години печалбите му двойно са намалели. Над 16 милиона обаче са борчовете към банка и доставчици на “А-Маркет”, която обслужва хотела и магазина в Асеновград.

Доскоро Санитата бяха предпочитано място за пазаруване, въпреки по-високите цени на стоките сравнени с тези в чуждите вериги. Бяха изключително добре заредени, като асортиментът във всеки новооткрит супер достигаше 30 000 продукта. Магазините имаха постоянна клиентела, която в никакъв случай не пазаруваше оттам заради картите със символични отстъпки. По всичко личеше, че верига Сани е формирала собствена визия и няма намерение да се даде на чуждите хранителни хипермаркети под тепетата. Постепенно обаче започна да се наблюдава отлив на клиенти. Не ги задържаха и 20-процентните намаления на плодовете и зеленчуците, както и на готовата храна в определени часове на деня. Щандовете се оголваха и не се зареждаха с нови стоки. Започна да оредява и персонала. Някои бяха съкратени, а други напускаха заради нередовно изплащане на заплати.


Премиери

Кръгът

Кръгът

По едноименния роман (2013 г.) на американския писател Дейв Егърс. Увлекателен модерен трилър...

Колибата

Колибата

По едноименния християнски роман (2007 г.) на канадския автор Уилям Пол Янг. След отвличането...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК