Хранителна верига “Сани” фалира

stat 12:09  |  30 август 2011 / Лилия Чалева /  
Доскоро ”Санита”- та бяха предпочитано място за пазаруване Доскоро ”Санита”- та бяха предпочитано място за пазаруване
Сн.: EPA/БГНЕС

Хранителната верига "Сани" фалира, пише в. "Марица".
Първият супермаркет на "Сани" отвори врати през 2002 г. в жк “Тракия” в Пловдив. Изграден е върху собствен терен от 9 000 квадратни метра, със застроена търговска площ от 4 500 квадрата. Година след това собственикът на веригата Антони Уваков с невероятен хъс се впусна да открива един след друг още няколко супермаркета под тепетата. Продължи към Куклен, където направи и преработвателно предприятие. Следващият внушителен супермаркет, над който се издигна хотелски комплекс, също собственост на Уваков е на входа на Асеновград (откъм Пловдив). Предприемачът имаше намерение да разшири веригата към Карлово, Кърджали и Стара Загора. Както изглежда обаче, мечтата му няма да се сбъдне. Първа крачка отстъпление от фронта Уваков направи през пролетта на 2010 г.

Тогава, сключи франчайзингова сделка с “Ти ес маркет” ООД и глътна малко въздух. Собствениците на дружеството Тодор и Стефан Плачкови поеха магазина в квартал “Гагарин”, запазвайки условията и марката “Сани”. При вторият ход Уваков почти удари бинго. През май тази година той изтъргува и се отърва от второто по големина “Сани” в Пловдив, разположено в подземието на търговски комплекс Гранд на ул. “Капитан Райчо”.

Суперът пое бившата му съпруга Жанет Павлова, която след развода отвори конкурентния Лекси на “Пещерско шосе”. Тогата неин остана и първият семеен магазин в квартал “Христо Смирненски”. Цената на сделката в Гранда Павлова запази в тайна. Не е тайна обаче, че през 2008 г. Уваков закупи 11,1 процента от сутерена на комплекса. Със сигурност бизнесменът се е надявал с получените средства да покрие поне част от огромните си задължения към банки и доставчици, но пак е излязъл на червено.

Докато банките могат да разсрочват кредити, то доставчиците едва ли биха го чакали с години да получат парите си. Такъв е случаят с един от тях - Георги Стоянов, на който Уваков отдавна бил длъжник. С надежда един ден да си върне 39 хиляди лева, в които влизат разноските и лихвите по делото, Стоянов е прибягнал до частен съдебен изпълнител. Петко Илиев е запорирал дяловете върху някои от деветте едва дишащи фирми на Уваков. Наложил е също възбрана върху притежаваните от него имоти в село Белащица. Отлично осведомени източници твърдят, че за продан срещу 5 милиона евро е обявено първото “Сани” в ЖР “Тракия”.

Във Фейсбук още му върви закачката: “Тук са най-красивите касиерки. Който разбира - тука се спира”. Срещу 650 хиляди евро Уваков бил готов да се раздели и с магазина в кв. “Прослав”. Той е доста по-малък от тракийския със своите 4000 квадрата и търговска площ от 740 квадратни метра. Има обаче един недостатък - не е оборудван. Според финансовите отчети на някои от деветте фирми на Уваков, видни от информационната система ДАКСИ, той превърта дейността си само през 3-4 от тях. “Уваков” и “П-Маркет” се грижат основно за “Сани”.

Също от отчетите е видно, че за последните години печалбите му двойно са намалели. Над 16 милиона обаче са борчовете към банка и доставчици на “А-Маркет”, която обслужва хотела и магазина в Асеновград.

Доскоро Санитата бяха предпочитано място за пазаруване, въпреки по-високите цени на стоките сравнени с тези в чуждите вериги. Бяха изключително добре заредени, като асортиментът във всеки новооткрит супер достигаше 30 000 продукта. Магазините имаха постоянна клиентела, която в никакъв случай не пазаруваше оттам заради картите със символични отстъпки. По всичко личеше, че верига Сани е формирала собствена визия и няма намерение да се даде на чуждите хранителни хипермаркети под тепетата. Постепенно обаче започна да се наблюдава отлив на клиенти. Не ги задържаха и 20-процентните намаления на плодовете и зеленчуците, както и на готовата храна в определени часове на деня. Щандовете се оголваха и не се зареждаха с нови стоки. Започна да оредява и персонала. Някои бяха съкратени, а други напускаха заради нередовно изплащане на заплати.Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК