Общинари напират за евтини жилища

stat 10:29  |  6 декември 2010 / Димитър Михайлов /  
Свободните апартаменти са малко и около стотина успяват годишно да се вредят Свободните апартаменти са малко и около стотина успяват годишно да се вредят
Сн.: БГНЕС

Двадесет и три молби са подадени в общината за квартири от ведомствения фонд, съобщи зам.-кметът Александър Долев, цитиран от в. "Марица".
Сред кандидатите са предимно служители на администрацията, но има и хора от други бюджетни звена. С решение на Общинския съвет право на ведомствен апартамент имат работещи в пловдивските полиция, прокуратура, съдилища, театри, библиотеки и всички останали структури на бюджетна издръжка. Те получават квартири при облекчени условия за разлика от крайнонуждаещи се семейства, картотекирани по общия ред.

Простосмъртните граждани имат шанс на общинско жилище, само ако са абсолютно безимотни и не притежават собственост в града и страната. За кандидатите за ведомствения фонд забраната за недвижима собственост важи само за Пловдив. Една от молбите е на главния юрисконсулт в общината Теодора Мурджева. Тя е настанена във ведомствено жилище на ул. “Гео Милев” 28, в ЖСК “Електроника”, и е подала заявление да го купи. Теодора Мурджева е доказала с документи, че има жилищна нужда и няма собственост, обясни шефката на отдел “Жилищно настаняване” Хрипси Чектерян. От преписката е видно, че Мурджева е подавала два пъти молба за устройване с ведомствен апартамент. Първият опит е направен през 2005 г. Тогава юристката живее заедно със семейството на ул. “П. Тодоров” 8, в центъра на Пловдив, заедно с тричленното си семейство. Съпругът й е известен хирург д-р Красимир Мурджев, който е и член на градския съвет на БСП. Комисията отказва настаняването, тъй като юристката няма тригодишен стаж в общината. Междувременно тя решава и проблема със собствеността, като прехвърля апартамента на “П. Тодоров” 8 на майка си. През 2008 г. Мурджева повторно подава молба за настаняване в общинско жилище. Този път искането е удовлетворено и семейството е настанено в ЖСК “Електроника”. Няма никакъв проблем, всичко е законно, гарантира зам.-кметът Александър Долев. Гледаме изключително прецизно документите, а те са в ред, потвърди и Хрипси Чектерян. Сега семейството се надява да купи квартирата. Цените ще бъдат намалени, включително и за ведомствени жилища, тъй като заради стагнацията на пазара на имотите общината реши да редуцира тарифата с 30 процента. Теодора Мурджева е в отпуск, а мобилният й телефон е изключен. Съседи обаче твърдят, че семейството продължава да обитава кооперацията на “П. Тодоров” 8, в близост до Пожарната.

Общината е затрупана с молби за настаняване. За фонд “Резервен” кандидатстват 98 семейства, по общия ред - 712, а от “Столипиново” и съседния квартал на “Крайречна” - 135, изброи Долев. Свободните апартаменти са малко и затова за цяла година градската управа успява да устрои с общински покрив стотина нуждаещи се.Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК