Откриха нов терминал на летище Пловдив

stat 14:15  |  1 юли 2009 / Димитър Михайлов /  
Петър Мутафчиев, Сергей Станишев и Андрея Андреев откриха новия пътнически терминал Петър Мутафчиев, Сергей Станишев и Андрея Андреев откриха новия пътнически терминал
Сн.: БГНЕС

Премиерът Сергей Станишев и министърът на транспорта Петър Мутафчиев откриха новия терминал на Летище-Пловдив, съобщи БТА.
Модернизацията на Летище-Пловдив е очаквано събитие от хората от града и Южен централен район от много години, подчерта в приветствието си министър-председателят.
Той припомни, че старият терминал е пуснат в експлоатация през 1982 г. и вече е много износен. Летището е вратата на Пловдив към света, но и първата представа на чуждестранните туристи, които идват в България и Пловдивския регион, подчерта Станишев.
Според него изграждането на новото летищно съоръжение е част от антикризисния план на правителството. За тази една година, допълни Станишев, вложените в съоръжението 45 милиона лева създадоха поминък и опазиха работни места на десетки хора в един много труден период.
Премиерът изрази надежда, че то ще създаде ново самочувствие на пловдивчани и ще засили туристическия поток, както към Пловдив и зимните курорти на Родопите, така и към балнеоложките курорти в северната част на Пловдивския регион.
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев каза, че откриването на новия пътнически терминал и реконструкцията на летището е събитие както за Пловдив, така и за целия Южен централен район. Капацитетът на съоръжението е 500 000 пътници на година и е построено точно за шест месеца, за което благодари на проектанти и строители.
От 1 август, след населяването на терминала, Пловдив и Смолян могат да разчитат на него както по отношение на икономиката, така и за туризма, каза още Мутафчиев.
Той съобщи, че в изграждането на летищния терминал са вложени около 20 милиона от концесиите на летищата във Варна и Бургас и още 20 милиона от държавния бюджет.


Премиери

Колибата

Колибата

По едноименния християнски роман (2007 г.) на канадския автор Уилям Пол Янг. След отвличането...

Кръгът

Кръгът

По едноименния роман (2013 г.) на американския писател Дейв Егърс. Увлекателен модерен трилър...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК