Посланици на Швейцария посетиха ”Столипиново”

stat 14:40  |  14 март 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Посланици на Швейцария на Балканите посетиха ”Столипиново” Посланици на Швейцария на Балканите посетиха ”Столипиново”
Сн.: БНР

Швейцарски посланици в шест балкански държави - България,Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, посетиха най-големия ромски квартал Столипиново в Пловдив
Усвояването на българския език и на професионални умения са в основата на интеграцията на малцинствата в обществото. Това мнение споделиха посланиците на Швейцария, които посетиха квартал Столипиново в Пловдив.

Основна цел на посещението в най-големия ромски квартал в Европа и България бе да се запознаят на място с интеграцията на хората от малцинствата и работа по общински проект за подобряване на достъпа до и качеството на образование и здравеопазване, осъществяван в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

По думите на първите дипломати на Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния интеграцията на ромското малцинство е в напреднала фаза, за което значение има образованието.

Като резултат от едногодишната работата по проекта бе отчетено включването на професията образователен медиатор и националния класификатор на професиите.

В резултат от партньорството с Фондация "Пловдив 2019" по проекта са организирани посещения на групи деца от детските заведения в "Столипиново" на различни културни събития и институции.

Много бяхме впечатлени от ангажимента, с който учители, деца, родители и медиатори се отнасят към работата по проекта, сподели пред журналисти Ивана Айнслер, швейцарски представител на борда на Ромския образователен фонд.

Тя смята за много важни мотивацията, ангажираността на хората, както и политическата воля за интеграцията и образованието на ромите. Ивана Айнслер добави още, че в момента се разработват нова стратегия и нови по-добри програми за образование на ромите и наблегна на програма за стипендии, с които роми да продължат образованието си.

В ЦДГ "Лилия" в Столипиново гостите бяха посрещнати с питка и кратка танцова програма от малките възпитаници. По Българо-швейцаската програма в това детско заведение се изграждат две детски площадки и се подобрява материалната база от образователни пособия.Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК