Нови правила за прием на първолаците в Пловдив

stat 10:26  |  13 март 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Влиза в сила електронен прием на първокласници в Пловдив Влиза в сила електронен прием на първокласници в Пловдив
Сн.: Shutterstock

В Пловдив първокласниците ще се приемат по нови правила, след като Общинският съвет прие промените в правилата за е-прием на за учебната 2018/2019 г.
Според промените най-голямо предимство ще имат децата, които имат адресна регистрация на територията на района на училището, за което кандидатстват. Двата адреса - настоящ и постоянен, са равнопоставени, съобщиха от общинския пресцентър. 

Предвидена е възможност за прием на деца от съседни райони, но те ще бъдат класирани след децата от района.

За община Пловдив са добавени допълнителни критерии като: критерият за съседните райони и за децата с един починал родител.

Данните от миналата година показват, че на първо класиране по първо желание са приети 94 процента от всички кандидатстващи първокласници. Има приети деца и от близките населени места. Системата позволява за всяко дете родителят да може да избере до пет желани училища, независимо от адресната му регистрация, посочват още от общината.

Предстои финализиране на промените в софтуера на системата. До края на месец март училищата ще утвърдят план-приема за новата учебна година - броя на паралелките и местата в тях. Подаването на заявления започва през май, а първото класиране ще е в началото на юни - след като децата получат удостоверенията си за завършена подготвителна група.

Всички промени в правилата за прием на първокласници са публикувани на интернет страницата на системата за прием priem.plovdiv.bg в раздела с "Нормативни документи", се посочва още в съобщението.Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК