Пловдив представи проект за бившия Детмаг

stat 12:22  |  8 март 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Бившият Детмаг става галерия Бившият Детмаг става галерия
Сн.: plovdiv24

Община Пловдив представи техническия проект на най-новата галерия в града, която ще заеме пространството в бившия Детмаг "Снежанка".
По думите на кмета Иван Тотев тя е с площ от 1000 кв.м, на два етажа и с вход откъм Малката главна - ул. "Райко Даскалов".

За ремонта на сградата вече има осигурени в бюджета един милион лева, но кметът добави, че ще бъдат необходими още 100 000 лева, които ще бъдат гласувани на следващата сесия на Общинския съвет.

За име на галерията Иван Тотев предлага "2019" - годината, когато Пловдив ще бъде културна столица на Европа. Така, смята той, тази година ще остане в историята на града.

Кметът сподели още, че се надява да се получи обществен дебат по темата, гражданите също може да дават предложенията си, а името на бъдещата галерия може да се променя до януари догодина.

Галерията остава общинска и ще бъде ползвана само срещу заплащане, каза още кметът. По думите му вече има запитвания за изложби както от български, така и чужди галерии, като всички акцентират на охраната и микросредата в нея.

Галерията ще заеме цялото пространство на партерния етаж, който ще бъде свързан с втория чрез стълби и голям асансьор, каза ръководителят на проектантския екип арх. Петко Костадинов.

Обособени са специално място за съхранение на картини, стена за анимация и показ на 3D творби, зона за показ е обособена на фасадата на сградата, добави архитектът. Екипът е заложил, допълва арх. Костадинов, на класическата схема на изцяло затворено пространство с постоянна температура от 20 градуса през зимата и 25 - през лятото.
Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК