Пловдив обяви предепидемични мерки срещу грип

stat 16:51  |  11 януари 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Най-висока е заболеваемостта във възрастови групи: 0-4 г. и 5-14 г. Най-висока е заболеваемостта във възрастови групи: 0-4 г. и 5-14 г.
Сн.: БТА

Регионалната здравна инспекция в Пловдив вече обяви предепидемични мерки срещу грипа в областта. Целта е да се ограничат контактите между болни и здрави хора.
В цялата страна нарастват заболеваемостта като тя е най-голяма в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и София област, съобщи националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Дир.бг.

По думите му в понеделник, на база на данните на болните от тази седмица, ще стане ясно, в кои области да бъдат обявени предепидемични мерки

РЗИ- Пловдив обаче вече обяви ограничителни мерки в областта днес. Около 90 нови пациенти на ден регистрират лекарите, като заболеваемостта е 121 на 10 000 души при средно за страната 119 на 10 000.

За периода 1-7 януари са регистрираните 419 случаи на ОРЗ срещу 151 случаи спрямо предходната седмица, сочат още данните на РЗИ.

Най-висока е заболеваемостта във възрастови групи: 0-4 г. и 5-14 г.

С писмо на РЗИ-Пловдив до лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и кметовете на общини в областта, са препоръчни следните предепидемични мерки:

1. Преустановяване на плановите консултации на здрави и бременни жени и кърмачета.

2. Преустановяване провеждането на профилактични прегледи и имунизации.

3. Прекратяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ.

4. Повишаване взискателността при провеждане на сутрешния филтър в детските заведения за недопускане на болни деца и персонал.

5. Повишаване взискателността при провеждане на санитарно противоепидемичните мероприятия в детски и учебни заведения, включително дезинфекционен режим и често проветряване.

6. Незабавно информиране на РЗИ отдел "Противоепидемичен контрол" при регистриране на множество случаи от ОРЗ с грипоподобна картина.

7. Обслужване на болни от грип и ОРЗ от ОПЛ по домовете.

8. Системно и ефективно наблюдение и лечение на заболели оставени на домашно лечение, както и усилен патронаж на деца с медико-социален риск от страна на личните лекари.

На този етап не се забраняват плановите операции.Премиери

Три билборда извън града

Три билборда извън града

Майка предизвиква местните власти във фиктивното градче Ебинг, щата Мисури, да решат случая с...

Принцесата на покера

Принцесата на покера

По мемоарите "Molly's Game: From Hollywood's Elite to Wall Street's Billionaire Boys Club, My...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК