Пловдив обяви предепидемични мерки срещу грип

stat 16:51  |  11 януари 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Най-висока е заболеваемостта във възрастови групи: 0-4 г. и 5-14 г. Най-висока е заболеваемостта във възрастови групи: 0-4 г. и 5-14 г.
Сн.: БТА

Регионалната здравна инспекция в Пловдив вече обяви предепидемични мерки срещу грипа в областта. Целта е да се ограничат контактите между болни и здрави хора.
В цялата страна нарастват заболеваемостта като тя е най-голяма в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и София област, съобщи националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Дир.бг.

По думите му в понеделник, на база на данните на болните от тази седмица, ще стане ясно, в кои области да бъдат обявени предепидемични мерки

РЗИ- Пловдив обаче вече обяви ограничителни мерки в областта днес. Около 90 нови пациенти на ден регистрират лекарите, като заболеваемостта е 121 на 10 000 души при средно за страната 119 на 10 000.

За периода 1-7 януари са регистрираните 419 случаи на ОРЗ срещу 151 случаи спрямо предходната седмица, сочат още данните на РЗИ.

Най-висока е заболеваемостта във възрастови групи: 0-4 г. и 5-14 г.

С писмо на РЗИ-Пловдив до лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и кметовете на общини в областта, са препоръчни следните предепидемични мерки:

1. Преустановяване на плановите консултации на здрави и бременни жени и кърмачета.

2. Преустановяване провеждането на профилактични прегледи и имунизации.

3. Прекратяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ.

4. Повишаване взискателността при провеждане на сутрешния филтър в детските заведения за недопускане на болни деца и персонал.

5. Повишаване взискателността при провеждане на санитарно противоепидемичните мероприятия в детски и учебни заведения, включително дезинфекционен режим и често проветряване.

6. Незабавно информиране на РЗИ отдел "Противоепидемичен контрол" при регистриране на множество случаи от ОРЗ с грипоподобна картина.

7. Обслужване на болни от грип и ОРЗ от ОПЛ по домовете.

8. Системно и ефективно наблюдение и лечение на заболели оставени на домашно лечение, както и усилен патронаж на деца с медико-социален риск от страна на личните лекари.

На този етап не се забраняват плановите операции.


Премиери

Бърлога на крадци

Бърлога на крадци

Напрегнат екшън за специалното звено към полицията в Лос Анджелис и най-добрите обриджии на банки...

Pro любов. Само за възрастни

Pro любов. Само за възрастни

"About Love. For Adults Only": Комедийна антология с главен обект: любовта. Филм-омнибус,...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК