Пратиха в София делото срещу Тотев

stat 13:45  |  13 октомври 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Делото е върнато на Софийска градска прокуратура Делото е върнато на Софийска градска прокуратура
Сн.: Bulphoto

Пловдивският окръжен съд върна на Софийска градска прокуратура делото срещу кмета на Пловдив.
Делото е срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, Димитър Кацарски, ресорен зам.-кмет и Димитър Колев, кмет на район "Западен", съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Окръжните магистрати са приели, че в хода на досъдебното производство са допуснати съществени нарушения. Дадени са указания за остраняването им.

Разпореждането е подлежало на протест от прокуратурата и обжалване от обвиняемите и защитниците. Нито една от страните не се е възползвала от това право, уточняват от съда.

Разпореждането на Окръжен съд - Пловдив е влязло в сила вчера, на 12 октомври, и днес делото е изпратено на Софийска градска прокуратура за отстраняване на нарушенията.

През юли специализирано звено „Антикорупция“ – СГП внесе в Окръжен съд – Пловдив обвинителен акт за престъпление по служба, извършено от тримата в съучастие, от което са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък. 

Обвинението срещу Тотев, Кацарски и Колев е, че са ощетили бюджета на община Пловдив с 689 869.70 лева при строителството на местната зоологическа градина.

Кметът на Пловдив отива на съд заради 690 000 лв. щети >>>

Според държавното обвинение престъплението е било извършено в периода от 30 април 2014 г. до 29 юли 2015 г. Тогава кметът на Пловдив е провел процедура с пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Тази процедура била проведена и без да има одобрен инвестиционен проект към момента на откриването й, както и без да има количествено-стойностна сметка за проекта. Нямало и комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите. Нямало и издадено разрешение за строеж, но договорът за строителство с частната фирма бил сключен. Кацарски и Колев пък са били съучастници на кмета Тотев, твърдят от прокуратурата.

Досъдебното производство по случая бе образувано на 3 ноември 2016 г. от Окръжна прокуратура– Пловдив. С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „Антикорупция“ да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.Премиери

Три билборда извън града

Три билборда извън града

Майка предизвиква местните власти във фиктивното градче Ебинг, щата Мисури, да решат случая с...

Нощни игри

Нощни игри

Макс и Ани (Джейсън Бейтман и Рейчъл Макадамс) веднъж седмично се събират с приятели и си...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК