Пратиха в София делото срещу Тотев

stat 13:45  |  13 октомври 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Делото е върнато на Софийска градска прокуратура Делото е върнато на Софийска градска прокуратура
Сн.: Bulphoto

Пловдивският окръжен съд върна на Софийска градска прокуратура делото срещу кмета на Пловдив.
Делото е срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, Димитър Кацарски, ресорен зам.-кмет и Димитър Колев, кмет на район "Западен", съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Окръжните магистрати са приели, че в хода на досъдебното производство са допуснати съществени нарушения. Дадени са указания за остраняването им.

Разпореждането е подлежало на протест от прокуратурата и обжалване от обвиняемите и защитниците. Нито една от страните не се е възползвала от това право, уточняват от съда.

Разпореждането на Окръжен съд - Пловдив е влязло в сила вчера, на 12 октомври, и днес делото е изпратено на Софийска градска прокуратура за отстраняване на нарушенията.

През юли специализирано звено „Антикорупция“ – СГП внесе в Окръжен съд – Пловдив обвинителен акт за престъпление по служба, извършено от тримата в съучастие, от което са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък. 

Обвинението срещу Тотев, Кацарски и Колев е, че са ощетили бюджета на община Пловдив с 689 869.70 лева при строителството на местната зоологическа градина.

Кметът на Пловдив отива на съд заради 690 000 лв. щети >>>

Според държавното обвинение престъплението е било извършено в периода от 30 април 2014 г. до 29 юли 2015 г. Тогава кметът на Пловдив е провел процедура с пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Тази процедура била проведена и без да има одобрен инвестиционен проект към момента на откриването й, както и без да има количествено-стойностна сметка за проекта. Нямало и комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите. Нямало и издадено разрешение за строеж, но договорът за строителство с частната фирма бил сключен. Кацарски и Колев пък са били съучастници на кмета Тотев, твърдят от прокуратурата.

Досъдебното производство по случая бе образувано на 3 ноември 2016 г. от Окръжна прокуратура– Пловдив. С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „Антикорупция“ да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.


Премиери

Снежния човек

Снежния човек

По едноименния роман (2007 г.) на норвежкия писател Ю Несбьо. Детектив Хари Хуле (Майкъл...

My Little Pony: Филмът

My Little Pony: Филмът

По едноименния ("Малкото пони") телевизионен сериал от 2010 г. за играчките, произвеждани от...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК