Тракийското дружество с Паметен знак на доброта

stat 12:21  |  10 октомври 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Тракийското дружество в Пловдив носи името на воеводата Руси Славов Тракийското дружество в Пловдив носи името на воеводата Руси Славов
Сн.: Официален сайт

Тракийско дружество "Воевода Руси Славов" в Пловдив получи Паметен знак на добротата.
Отличието е на фондация "Помогни на нуждаещите си" и бе връчено на пресконференция в пресклуба на БТА в града от председателя й Георги Найденов.

Той уточни, че наградата е за всеотдайната и родолюбива дейност на дружеството.

В тържествена обстановка, на 12 октомври дружеството ще отбележи 120 години от юридическата си организация, ще се състои и официалното откриване на реновираната изцяло сграда на тракийския дом и изложба на художника Никола Вичев. Това каза председателят му Нонка Матова.

ТД "Воевода Руси Славов" е регистрирано през 1897 година като културно-просветно дружество и пазител на нематериалното културно наследство на тракийци, пристигнали в България от Източна и Беломорска Тракия, припомни Матова.

Тя добави, че и днес организацията продължава традицията по отношение на съхранение на историята чрез посещения на места, свързани с бежанските вълни на тракийци от началото на миналия век до края на Втората световна война.

Тракийският дом в Пловдив е отворен за всички наследници на бежанците и родолюбиви българи, където могат да ползват както залата, така и библиотеката и да посетят музея, каза още председателят на дружеството.

Като акцент на честването на годишнината Нонка Матова посочи фотоизложбата посветена на Първата световна война, която по думите й ще остане актуално до отбелязването на 100-годишнината от подписването на Ньойския договор.


Премиери

Дъвка за балончета

Дъвка за балончета

Биляна и Калин се срещат случайно след двайсет и пет години, за да си спомнят първата любов,...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК