Тракийското дружество с Паметен знак на доброта

stat 12:21  |  10 октомври 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Тракийското дружество в Пловдив носи името на воеводата Руси Славов Тракийското дружество в Пловдив носи името на воеводата Руси Славов

Тракийско дружество "Воевода Руси Славов" в Пловдив получи Паметен знак на добротата.
Отличието е на фондация "Помогни на нуждаещите си" и бе връчено на пресконференция в пресклуба на БТА в града от председателя й Георги Найденов.

Той уточни, че наградата е за всеотдайната и родолюбива дейност на дружеството.

В тържествена обстановка, на 12 октомври дружеството ще отбележи 120 години от юридическата си организация, ще се състои и официалното откриване на реновираната изцяло сграда на тракийския дом и изложба на художника Никола Вичев. Това каза председателят му Нонка Матова.

ТД "Воевода Руси Славов" е регистрирано през 1897 година като културно-просветно дружество и пазител на нематериалното културно наследство на тракийци, пристигнали в България от Източна и Беломорска Тракия, припомни Матова.

Тя добави, че и днес организацията продължава традицията по отношение на съхранение на историята чрез посещения на места, свързани с бежанските вълни на тракийци от началото на миналия век до края на Втората световна война.

Тракийският дом в Пловдив е отворен за всички наследници на бежанците и родолюбиви българи, където могат да ползват както залата, така и библиотеката и да посетят музея, каза още председателят на дружеството.

Като акцент на честването на годишнината Нонка Матова посочи фотоизложбата посветена на Първата световна война, която по думите й ще остане актуално до отбелязването на 100-годишнината от подписването на Ньойския договор.Премиери

Три билборда извън града

Три билборда извън града

Майка предизвиква местните власти във фиктивното градче Ебинг, щата Мисури, да решат случая с...

Принцесата на покера

Принцесата на покера

По мемоарите "Molly's Game: From Hollywood's Elite to Wall Street's Billionaire Boys Club, My...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК