Най-много жертви по пътищата има в Пловдив

stat 16:23  |  11 юли 2017 | | / Таня Тодорова /  
Сред основните причини за катастрофите са шофирането с несъобразена скорост Сред основните причини за катастрофите са шофирането с несъобразена скорост
Сн.: Bulphoto в-к "Посредник"

Най-много катастрофи с жертви на глава от населението са станали в Пловдив, най-малко - в Смолян.
Това показва анализ за 2016 г. на Съюза на българските автомобилисти /СБА/ за рисковете и факторите, които водят до трагични случаи на българските пътища.

През изминалата година в Пловдив са регистрирани 1049 тежки пътнотранспортни произшествия със 73-ма загинали.

Сред основните причини за катастрофите са шофирането с несъобразена скорост, неподаването на сигнализация, извършването на непозволени маневри и отнемането на предимство.

Друг проблем, който все по-често се оказва причина за трагични случаи е шофирането в нетрезво състояние или под въздействието на наркотични вещества.

Средно всяка десета катастрофа в България е довела до смъртен случай, като общо в страната са регистрирани 7404 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души, а ранените за близо 10 000 души.

В София се отчита спад на произшествията и загиналите в катастрофи. За 2015 г. броят им е бил 63-ма души, а през 2016 г. - 42-ма. София и Силистра са и единствените два града, в които няма загинал пешеходец.

Във връзка с черната статистика Съюзът на българските автомобилисти се включи в кампанията на Международната автомобилна федерация FIA "3500 ЖИВОТА" заедно с още 245 автомобилни клуба от целия свят.

Основната цел на кампанията е да се обърне повече внимание на пътната безопасност. Като част от кампанията СБА организира Дни на безплатните услуги в своите клонове в страната.

На тях шофьорите ще могат да се възползват от съвети за безопасно шофиране, правилна експлоатация на автомобила през летния сезон и безплатно да проверят неговото техническо състояние - ходова част, реглаж на фарове, компютърна диагностика и други.

Събитията ще се състоят на 15 юли (събота) в Благоевград, на 29 юли в Хасково, а през септември се подготвят сходни събития и в останалите градове страната, информират от СБА.Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК