Масови нарушения на зеленчуковите борси

stat 10:16  |  21 април 2017 | | / Редактор Надежда Христова /  
На борсата в Първенец са установени 172 нарушения На борсата в Първенец са установени 172 нарушения
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

НАП-Пловдив извърши предпразнично масирани проверки на тържищата в селата Първенец и Огняново в периода от 5 до 14 април.
На борсата в Първенец са извършени 193 проверки и са установени 172 броя нарушения, а на тържището в Огняново – 30 нарушения от 53 проверки, за които ще бъдат съставени съответните актове.

Най-честите констатирани нарушения са липсата на фискални устройства или липсата на необходимата документация към прилежащата стока. Санкцията, която се налага за липса на фискално устройство е в размер от 300 до 1000 лв. за физически лица и земеделски производители и от 3000 до 10 000 лв. за еднолични търговци и юридически лица при първо нарушение.

На входовете и изходите на борсите, са инспектирани всички преминаващи превозни средства за наличието на необходимите документи съпровождащи стоките - фактури, касови бележки или стокови разписки, както и за всички реквизити към тях - вид и количество на стоката и общата й стойност.

Земеделските производители са проверявани за заверена за съответната календарна година анкетна карта за регистрация като земеделски стопани. Проследявано е и дали търговците отчитат надлежно продажбите си с издаването на касов бон.

НАП напомня, че всеки търговец или земеделски стопанин, упражняващ дейност на територията на регистрирано тържище по закона за стоковите борси и тържища, е задължен да използва фискално устройство.Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК