4 са случаите на болни от морбили в Пловдивско

stat 12:50  |  20 март 2017 | | / Таня Тодорова /  
Имунизацията срещу морбили е задължителна Имунизацията срещу морбили е задължителна
Сн.: Shutterstock

Потвърдена е диагнозата морбили за 2-годишното дете от пловдивския квартал "Столипиново", което бе прието в инфекциозната клиника на УМБАЛ в Пловдив.
Това съобщи д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция, цитирана от БНР.
2-годишното дете от квартал "Столипиново"
беше прието в петък със съмнения за морбили. То е изолирано, но въпреки това има опасност от разпространение на заразното заболяване.

От лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести в София са потвърдили заболяването и при двете жени, настанени в същата клиника.

Едната пациентка е от село Чешнигирово, а другата - от село Злати трап.

Все още се чака резултатът на 7-месечно бебе, също от "Столипиново", което не е измунизирано срещу болестта.

"Всичките са се заразили на територията на нашата страна, което значи, че вирусът вече циркулира тук”, каза проф. Стойчева, цитирана от "Фокус".

Заразените не знаят дали са имунизирани срещу морбили, само за първия случай се твърди с категоричност, че детето не е имунизирано.

Типичните признаци на дребната шарка са висока температура, след това възпаление на очите и лицето, кашлица и хрема, след което обривите преминават навсякъде по тялото.

По думите на проф. Марияна Стойчева засега състоянието на приетите пациенти в Инфекциозната клиника в Пловдив е задоволително.

От здравната инспекция призоваха майките, които не са извършили задължителната за 13-месечната възраст имунизация да я направят, а личните лекари да съставят списък с тези, които не са имунизирани.

Д-р Моника Троянчева от дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Пловдив уточни, че ще бъдат получени допълнителни количества ваксини.

Министерството на здравеопазването съобщи преди дни, че взима превантивни мерки срещу разпространението на морбили на територията на страната.
Повод за това е епидемията от морбили, която продължава да се разпространява в Румъния. Здравните власти там съобщават за над 3000 случая на болестта, сред тях и 17 жертви.Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК