Призоваха за имунизация на децата срещу морбили

stat 10:04  |  20 март 2017 | | / Редактор Надежда Христова /  
Личните лекари трябва да съставят списък с тези, които не са имунизирани Личните лекари трябва да съставят списък с тези, които не са имунизирани
Сн.: Bulphoto

2-годишното дете от квартал „Столипиново“ със съмнения за морбили е изолирано, но въпреки това има опасност от разпространение на заразното заболяване.
Oфициалното лабораторно потвърждение за първия случай в страната се очаква в началото на следващата седмица, но клиничната картина на заболяването е характерната за дребна шарка, съобщи Радио Пловдив.

Директорът на инфекциозната клиника в Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив проф. Мариана Стойчева уточни, че момичето на този етап е относително добре и не е развило пневмония.

От здравната инспекция призоваха майките, които не са извършили задължителната за 13-месечната възраст имунизация да я направят, а личните лекари да съставят списък с тези, които не са имунизирани.

Д-р Моника Троянчева от дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция уточни, че допълнителни количества ваксини ще бъдат получени днес.

"Заразата от морбили ще се разрази много бързо, ако приетото в болница 2-годишно дете от кв. "Столипиново" се окаже болно от дребна шарка", прогнозира Огнян Каменов, който е секретар на Националната мрежа на здравните медиатори..

По думите му, регионалните здравни инспекции трябва да направят проверка за това откъде евентуално детето се е заразило от болестта. 


Премиери

Кръгът

Кръгът

По едноименния роман (2013 г.) на американския писател Дейв Егърс. Увлекателен модерен трилър...

Колибата

Колибата

По едноименния християнски роман (2007 г.) на канадския автор Уилям Пол Янг. След отвличането...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК