ЕВН: Изрядни сме, но хората са енергийно бедни

stat 13:24  |  19 февруари 2013 | | / Лилия Чалева /  
Йорг Золфелнер обеща да публикува днес приватизационния договор на ЕВН Йорг Золфелнер обеща да публикува днес приватизационния договор на ЕВН
Сн.: Bulphoto

От ЕВН - България обявиха, че днес ще публикуват на сайта си договора за приватизация на бившите електроразпределения Пловдив и Стара Загора. Те повториха, че надписване на сметките няма, а разликата в дължимите суми се дължи на увеличението на тока и на по-голямата консумация през декември.
Протестите са резултат от енергийната бедност в страната - в България има доходи, при които хората не могат да управляват разходите си за енергия, заяви председателят на УС на ЕВН България Йорг Золфелнер, помолен да коментира на какво се дължат протестите на клиентите им от последните дни, предаде БТА.

В България сме абсолютно зависими от международните пазари на въглища, на газ, на метали - тоест всички процеси на международните пазари директно влияят на нашата дейност, коментира Золфелнер. Ние не можем да управляваме международните пазари, но можем да работим максимално ефективно, добави той и подчерта, че към постигане на максимална ефективност са насочени усилията на ЕВН.

На нарочна прескоференция днес Йорг Золфелнер представи данни за приватизационните договори, инвестициите и възвращаемостта на капитала на дружеството.
Има голям въпрос какви тайни съществуват в приватизационните договори - днес ние ще публикуваме на нашия сайт договора между България и ЕВН за приватизацията на бившите Енергоразпределение Пловдив и Енергоразпределение Стара Загора, обяви Золфелнер.

Гарантирана възвращаемост в договорите не съществува, тя е разписана в регулаторната рамка, определена от ДКЕВР, посочи Золфелнер. Регулаторът е предвидил 16% възвращаемост на капитала за първите три години (от 2005 до 2008 г.) и по 12 процента в следващите пет години - до 2012 г., посочи мениджърът на дружеството. Реално постигнатата от ЕВН България възвращаемост на капитала обаче е 5,85 процента, съобщи Золфелнер. Той добави, че ако се гледат лихвите по депозити през същия период би могло да се намерят и депозити с по-висока лихва.

Над 1,1 млрд. лв. са инвестирани в българската енергетика - подмяна на инфраструкутра, ефективност и клиентско обслужване и това е седем пъти повече в сравнение с предишните седем години, когато е енергоразпределението, обслужвано от ЕВН, е било държавно дружество, посочи Калина Трифонова, член на УС на ЕВН България.
Отделно по приватизационния договор са заплатени 700 млн. лв. , а още 400 млн. лв. са изплатени на държавата под формата на данъци, откакто австрийското дружество е на българския пазар, отчетоха от ЕВН. От 60 000 км. електропреносна мрежа, 15 000 км. вече са подменени, подменят се електромери с умни такива, посочи Трифонова.

ЕВН придоби и топлофикацията в Пловдив и даде много добър пример как едно дружество може да работи успешно, когато се направи инвестиция в ефективно производство, каза още Золфелнер. Той съобщи, че технологичните разходи на ЕВН Разпределение са намалени с над 5% и в момента са 11,6%.
Можем да ги сравним с технологичните ни разходи в Полша, където имаме подобно по структура предприятие и там тези разходи са около 10 процента, каза Золфелнер. Той добави, че част от тях са технологични загуби, а друга част се дължат на кражби на електроенергия.

През 2010 г след направен регулаторен одит на дружеството са били направени предписания, всички от тях са изпълнени, каза регионалният мениджър на ЕВН. В дружеството работят 2500 души, от които само четирима са австрийци, добави той. Никой от мениджърите не се придвижва с джипове, а се купува високопроходима техника за отстраняване на авариите, коментира Калина Трифонова. Золфелнер заяви ,че няма да назове точната си заплата, но тя е в пъти по-малка от това, което се тиражира. 
Коментарът му бе по повод материали в пресата, че тънел в лукс и получавал 70 000 лв. месечна заплата. Вчера в писмо до медиите Золфелнер заяви, че от 2006 г. живее в Пловдив със семейството си и обитава апартамент от 88,5 кв. м, в жилищна сграда, построена през 1987 г. Кара лека кола марка „Рено", модел „Лагуна". През 2012 г. е пътувал по работа до Австрия 18 пъти, като винаги е използвал икономична класа.

На въпрос на какво се дължат високите сметки Золфелнер припомни, че средното увеличение на цената на електроенергията от 1 юли 2012 г. е с 13,6%. Имахме и много почивни дни и по-дълъг отчетен период, добави Золфелнер. Той е категоричен, че ЕВН работи в рамките на лицензията и спазва изцяло българското законодателство.
Смятам, че след като приключи проверката, отнемането на лицензия няма да бъде повече тема, каза той. Моето лично мнение е, че национализация на електроразпределителните дружества няма да доведе до резултати, важно е да има контрол и проверки на монопола, а ние в България имаме много повече проверки от държавните институции, отколкото в Австрия, каза още той.

Междувременно проверките от страна на държавния регулатор над дейността на електроразпределителните дружества в страната продължава. До днешна дата са издадени четири акта за нарушения на ЧЕЗ и четири на ЕВН. Това каза пред журналисти Юлиана Иванова, която подаде оставка като председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
По думите й едно от съществените нарушения, които биха били предпоставка за отнемане на лицензи на ЕРП-та са свързани с това дали средствата, които са предназначени за инвестиции, наистина са направени.Премиери

Привличане

Привличане

Разказ за успеха, амбициите, любовта, изпъстрен с много танци. Свежа история за поколението на...

Нощни игри

Нощни игри

Макс и Ани (Джейсън Бейтман и Рейчъл Макадамс) веднъж седмично се събират с приятели и си...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК