Нови правила за прием в детските градини в Пловдив

stat 10:36  |  1 август 2012 / Редактор Лилия Чалева /  
Според приблизителните данни на общината за новата учебна година с детски градини се разминаха над 500 деца Според приблизителните данни на общината за новата учебна година с детски градини се разминаха над 500 деца
Сн.: БГНЕС

От 1 октомври родителите вече ще могат да подават документи за детските градини и ясли в Пловдив за следващата 2013-2014 г. Тогава се въвежда електронното класиране на малчуганите от 3-месечна възраст до 7 години.

Правилата са подготвени от комисия и са внесени от кмета Иван Тотев за одобрение на сесията на Общинския съвет на 2 август.

Градската управа е категорична, че електронното класиране по строго определената методика гарантира прозрачност и обективност в приема на децата, а също така ще улесни работата на директорите на детските заведения. Правилата не важат само за специализираните забавачки - “Фердинанд Урбих” и за няколко групи в ЦДГ “Елица”.

Приемът е целогодишен, ако има свободни места. Вакантните места в яслите и градините се оповестяват публично в интернет. Документите се подават в самото заведение, както беше досега, както и онлайн - по електронен път. Родителите сами избират един от двата начина.
Регистрацията се извършва през цялата година. Няма смисъл майките, бащите и бабите да бързат, ако отрочето трябва да тръгне на забавачка догодина наесен. По-ранната дата на подаване на документи не дава предимство при класирането, става ясно от правилата.

Родителите имат право да посочат 5 детски заведения, където биха искали да бъде прието хлапето. Класирането ще става за всяка градина и ясла отделно чрез електронната система, в която предварително се залагат критериите, и ще е от няколко кръга, докато децата се разпределят по забавачките. Сроковете и графиците също ще се оповестяват в интернет, а и в самите заведения.

Който се опитва да излъже или сгреши данните, рискува да получи отказ детето да бъде прието, в която и да е забавачка. Родителите ще попълват бланки по образец, а системата ще дава точки. Който събере повече - влиза.

Родителите или настойниците трябва да посочат къде работят, а също така дали са платили местните данъци и такси в община Пловдив за предходната календарна година. Не се опитвайте да шмекерувате, защото друга електронна система, въведена в администрацията, за секунди ще ви изкара на бял свят борчовете.

С предимство се ползват сирачета, деца със специални потребности /максимален брой точки - 10/ и с тежки хронични заболявания /6 точки/, на самотни и загинали при изпълнение на служебен дълг родители, близнаци или тризнаци.

Повече точки - 7 на брой, ще получават деца, чийто постоянен адрес е в община Пловдив. Пет точки се дават за настоящ адрес. За сравнение - само по една точка системата ще отчита, ако родителите на детето ползват отпуск по майчинство за друго дете, както и родители студенти. Същата оценка е за близнаци и тризнаци, осиновени, или деца от семейства в тежко социално положение.
1 точка се дава на деца от многодетни семейства. В противен случай, ако точките са максимален брой, в детските заведения с предимство ще влизат хлапетата от ромския етнос.

Предимство ще ползват деца на роднини по права линия, които работят в заведението, за което се кандидатства - цели 6 точки. Хлапе, което има брат или сестра в същата забавачка, взима 3 точки.

Родителите трябва да се запасят с голямо търпение и време, защото от тях ще се искат да представят документи по всички критерии, записани в правилата. Включително и удостоверение, че майката и бащата не дължат местни данъци и такси, както и копия за внесените осигурителни вноски на двамата родители.

Според приблизителните данни на общината за новата учебна година с детски градини се разминаха над 500 деца.
Кметът Иван Тотев уверява, че половината ще бъдат устроени ако не на 15 септември, то до края на 2012-а. Ще се стараем догодина да разкрием места и за останалите, твърди градоначалникът.Премиери

Кръгът

Кръгът

По едноименния роман (2013 г.) на американския писател Дейв Егърс. Увлекателен модерен трилър...

Колибата

Колибата

По едноименния християнски роман (2007 г.) на канадския автор Уилям Пол Янг. След отвличането...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК