Нови правила за прием в детските градини в Пловдив

stat 10:36  |  1 август 2012 / Редактор Лилия Чалева /  
Според приблизителните данни на общината за новата учебна година с детски градини се разминаха над 500 деца Според приблизителните данни на общината за новата учебна година с детски градини се разминаха над 500 деца
Сн.: БГНЕС

От 1 октомври родителите вече ще могат да подават документи за детските градини и ясли в Пловдив за следващата 2013-2014 г. Тогава се въвежда електронното класиране на малчуганите от 3-месечна възраст до 7 години.

Правилата са подготвени от комисия и са внесени от кмета Иван Тотев за одобрение на сесията на Общинския съвет на 2 август.

Градската управа е категорична, че електронното класиране по строго определената методика гарантира прозрачност и обективност в приема на децата, а също така ще улесни работата на директорите на детските заведения. Правилата не важат само за специализираните забавачки - “Фердинанд Урбих” и за няколко групи в ЦДГ “Елица”.

Приемът е целогодишен, ако има свободни места. Вакантните места в яслите и градините се оповестяват публично в интернет. Документите се подават в самото заведение, както беше досега, както и онлайн - по електронен път. Родителите сами избират един от двата начина.
Регистрацията се извършва през цялата година. Няма смисъл майките, бащите и бабите да бързат, ако отрочето трябва да тръгне на забавачка догодина наесен. По-ранната дата на подаване на документи не дава предимство при класирането, става ясно от правилата.

Родителите имат право да посочат 5 детски заведения, където биха искали да бъде прието хлапето. Класирането ще става за всяка градина и ясла отделно чрез електронната система, в която предварително се залагат критериите, и ще е от няколко кръга, докато децата се разпределят по забавачките. Сроковете и графиците също ще се оповестяват в интернет, а и в самите заведения.

Който се опитва да излъже или сгреши данните, рискува да получи отказ детето да бъде прието, в която и да е забавачка. Родителите ще попълват бланки по образец, а системата ще дава точки. Който събере повече - влиза.

Родителите или настойниците трябва да посочат къде работят, а също така дали са платили местните данъци и такси в община Пловдив за предходната календарна година. Не се опитвайте да шмекерувате, защото друга електронна система, въведена в администрацията, за секунди ще ви изкара на бял свят борчовете.

С предимство се ползват сирачета, деца със специални потребности /максимален брой точки - 10/ и с тежки хронични заболявания /6 точки/, на самотни и загинали при изпълнение на служебен дълг родители, близнаци или тризнаци.

Повече точки - 7 на брой, ще получават деца, чийто постоянен адрес е в община Пловдив. Пет точки се дават за настоящ адрес. За сравнение - само по една точка системата ще отчита, ако родителите на детето ползват отпуск по майчинство за друго дете, както и родители студенти. Същата оценка е за близнаци и тризнаци, осиновени, или деца от семейства в тежко социално положение.
1 точка се дава на деца от многодетни семейства. В противен случай, ако точките са максимален брой, в детските заведения с предимство ще влизат хлапетата от ромския етнос.

Предимство ще ползват деца на роднини по права линия, които работят в заведението, за което се кандидатства - цели 6 точки. Хлапе, което има брат или сестра в същата забавачка, взима 3 точки.

Родителите трябва да се запасят с голямо търпение и време, защото от тях ще се искат да представят документи по всички критерии, записани в правилата. Включително и удостоверение, че майката и бащата не дължат местни данъци и такси, както и копия за внесените осигурителни вноски на двамата родители.

Според приблизителните данни на общината за новата учебна година с детски градини се разминаха над 500 деца.
Кметът Иван Тотев уверява, че половината ще бъдат устроени ако не на 15 септември, то до края на 2012-а. Ще се стараем догодина да разкрием места и за останалите, твърди градоначалникът.
Премиери

Привличане

Привличане

Разказ за успеха, амбициите, любовта, изпъстрен с много танци. Свежа история за поколението на...

Принцесата на покера

Принцесата на покера

По мемоарите "Molly's Game: From Hollywood's Elite to Wall Street's Billionaire Boys Club, My...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК