7-членна комисия дава пари на двойки за ин витро

stat 12:00  |  28 юни 2012 | | / Редактор Надежда Христова /  
Граждани с доказан стерилитет ще могат да разчитат на парична помощ до 1000 лева Граждани с доказан стерилитет ще могат да разчитат на парична помощ до 1000 лева
Сн.: БГНЕС

С пълно единодушие всичките присъстващи 39 общински съветници приеха Правилника за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, жители на община Пловдив, предаде радио Пловдив.
Граждани с доказан стерилитет ще могат да разчитат на парична помощ до 1000 лева от общината след одобрението на 7-членна комисия.

За 2012 година в бюджета са предвидени 10 000 лева. В правилника се казва, че сумата ще се одобрява всяка година. Шанс да получат пари имат само български граждани с доказано безплодие, което може да се лекува чрез ин витро.

Поне един от двамата трябва да има адресна регистрация в Пловдив през последните три години. Другото условие е кандидатите да имат образователен ценз - да са завършили минимум средно образование.

Точката бе коригирана след изказване на червения съветник Тодор Кръстев, че изискването е дискриминиращо и в документа бе вписано, че е желателно кандидатите да имат средно образование. Корекция претърпя и предложението средства да се отпускат само за семейни двойки. В приетия вариант бе записано, че те трябва да са във фактическо съжителство, което ще удостоверяват с деклрация.

Кандидатите не трябва да имат задължения към община Пловдив, както и към държавата. И двамата трябва да бъдат здравно осигурени, да не са поставени под запрещение или пък криминално проявени. Възрастовата граница е определена с наредба № 28 на здравното министерство.

Списъкът на одобрените за финансови помощи ще се разглежда в Общинския съвет, а парите ще се отпускат, след като се вземе решение.Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК