7-членна комисия дава пари на двойки за ин витро

stat 12:00  |  28 юни 2012 | | / Редактор Надежда Христова /  
Граждани с доказан стерилитет ще могат да разчитат на парична помощ до 1000 лева Граждани с доказан стерилитет ще могат да разчитат на парична помощ до 1000 лева
Сн.: БГНЕС

С пълно единодушие всичките присъстващи 39 общински съветници приеха Правилника за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми, жители на община Пловдив, предаде радио Пловдив.
Граждани с доказан стерилитет ще могат да разчитат на парична помощ до 1000 лева от общината след одобрението на 7-членна комисия.

За 2012 година в бюджета са предвидени 10 000 лева. В правилника се казва, че сумата ще се одобрява всяка година. Шанс да получат пари имат само български граждани с доказано безплодие, което може да се лекува чрез ин витро.

Поне един от двамата трябва да има адресна регистрация в Пловдив през последните три години. Другото условие е кандидатите да имат образователен ценз - да са завършили минимум средно образование.

Точката бе коригирана след изказване на червения съветник Тодор Кръстев, че изискването е дискриминиращо и в документа бе вписано, че е желателно кандидатите да имат средно образование. Корекция претърпя и предложението средства да се отпускат само за семейни двойки. В приетия вариант бе записано, че те трябва да са във фактическо съжителство, което ще удостоверяват с деклрация.

Кандидатите не трябва да имат задължения към община Пловдив, както и към държавата. И двамата трябва да бъдат здравно осигурени, да не са поставени под запрещение или пък криминално проявени. Възрастовата граница е определена с наредба № 28 на здравното министерство.

Списъкът на одобрените за финансови помощи ще се разглежда в Общинския съвет, а парите ще се отпускат, след като се вземе решение.


Премиери

Кръгът

Кръгът

По едноименния роман (2013 г.) на американския писател Дейв Егърс. Увлекателен модерен трилър...

Колибата

Колибата

По едноименния християнски роман (2007 г.) на канадския автор Уилям Пол Янг. След отвличането...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК