Литийното шествие за първи път без Чудотворната икона

stat 08:45  |  12 април 2012 | | / Редактор Надежда Христова /  
Голямото литийно шествие в Бачковския манастир е най-старото у нас Голямото литийно шествие в Бачковския манастир е най-старото у нас
Сн.: БТА

Хиляди вярващи се очаква по традиция да посетят Бачковския манастир на втория ден на Великден в понеделник. Те ще участват в литийното шествие, което тази година за първи път няма да бъде с Чудотворната икона на Света Богородица, а с нейното копие.
Причината е окаяното състояние на оригинала на светинята, която се пренася до местността Клувията почти 350 години и литийното шествие се смята за най-старото у нас, съобщи Дарик радио.

Според експерти копието на Чудотворната икона е посредствено и не притежава същата сила. Иконата се нуждае спешно от професионална реставрация. Такова е мнението на експерти от Националната художествена академия, Министерството на културата и Светия синод. Комисия е взела решение за реставрацията още през ноември, но към момента не се знае дали е направена експертиза на иконата, която е паметник на културата.

Стана ясно, че реставрацията се бави заради скандал между част от експертите и пловдивския митрополит. Оригиналът на Чудотворната икона се намира в игуменарията на манастира. Тя е свалена със специален ритуал от храма. Първа становище, че трябва да се реставрира иконата дава секретарката на Светия синод Йовка Юрукова още през 2010 г. Впоследствие изненадващо и за самата нея е изключена от комисията, която трябва да извърши реставрацията.

Проф. Григор Григоров от Националната художествена академия е единият от избраните реставратори, участник е в комисията, съставена още от Петър Попов, реставратор, Албена Мазакова, завежда звеното към Института за паметници и реставрация, Илия Асенов -консерватор,провдивският митрополит дядо Николай, Неврокопският владика и двама калугери от Атон. Проф. Григоров обаче отказал да реставрира иконата, тъй като според него самият процес трябва да се извърши в институция с професионална техника, а заповедта на митрополит Николай е иконата да не напуска обителта.

Игуменът на Бачковския манастир дядо Борис отказа всякакъв коментар. Той не пожела да коменитра защо копието на иконата е поставено в храма и вярващите не знаят, че се молят не пред оригинала на Чудвотворната икона. Преди два дни на сайта на патриаршията бе публикувано съобщение, че литийно шествие ще се състои с копието на една от най-големите реликви на България.

От митрополията в Пловдив отказват всякакъв достъп до дядо Николай под предтекст, че в Страстната седмица той не може да дава изявления.Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК