Литийното шествие за първи път без Чудотворната икона

stat 08:45  |  12 април 2012 | | / Редактор Надежда Христова /  
Голямото литийно шествие в Бачковския манастир е най-старото у нас Голямото литийно шествие в Бачковския манастир е най-старото у нас
Сн.: БТА

Хиляди вярващи се очаква по традиция да посетят Бачковския манастир на втория ден на Великден в понеделник. Те ще участват в литийното шествие, което тази година за първи път няма да бъде с Чудотворната икона на Света Богородица, а с нейното копие.
Причината е окаяното състояние на оригинала на светинята, която се пренася до местността Клувията почти 350 години и литийното шествие се смята за най-старото у нас, съобщи Дарик радио.

Според експерти копието на Чудотворната икона е посредствено и не притежава същата сила. Иконата се нуждае спешно от професионална реставрация. Такова е мнението на експерти от Националната художествена академия, Министерството на културата и Светия синод. Комисия е взела решение за реставрацията още през ноември, но към момента не се знае дали е направена експертиза на иконата, която е паметник на културата.

Стана ясно, че реставрацията се бави заради скандал между част от експертите и пловдивския митрополит. Оригиналът на Чудотворната икона се намира в игуменарията на манастира. Тя е свалена със специален ритуал от храма. Първа становище, че трябва да се реставрира иконата дава секретарката на Светия синод Йовка Юрукова още през 2010 г. Впоследствие изненадващо и за самата нея е изключена от комисията, която трябва да извърши реставрацията.

Проф. Григор Григоров от Националната художествена академия е единият от избраните реставратори, участник е в комисията, съставена още от Петър Попов, реставратор, Албена Мазакова, завежда звеното към Института за паметници и реставрация, Илия Асенов -консерватор,провдивският митрополит дядо Николай, Неврокопският владика и двама калугери от Атон. Проф. Григоров обаче отказал да реставрира иконата, тъй като според него самият процес трябва да се извърши в институция с професионална техника, а заповедта на митрополит Николай е иконата да не напуска обителта.

Игуменът на Бачковския манастир дядо Борис отказа всякакъв коментар. Той не пожела да коменитра защо копието на иконата е поставено в храма и вярващите не знаят, че се молят не пред оригинала на Чудвотворната икона. Преди два дни на сайта на патриаршията бе публикувано съобщение, че литийно шествие ще се състои с копието на една от най-големите реликви на България.

От митрополията в Пловдив отказват всякакъв достъп до дядо Николай под предтекст, че в Страстната седмица той не може да дава изявления.


Премиери

Колибата

Колибата

По едноименния християнски роман (2007 г.) на канадския автор Уилям Пол Янг. След отвличането...

Кръгът

Кръгът

По едноименния роман (2013 г.) на американския писател Дейв Егърс. Увлекателен модерен трилър...

Всички премиери »


СПРАВОЧНИК