Срещу 46-годишния ексслужител на МВР, който след уволнението си стана зам.-кмет, са повдигнати 4 обвинения. Първото е за това, че на 14 август 2015 г. е спомогнал петима извършители на кражба да избегнат наказателно преследване, като наредил да бъдат освободени, без да им бъдат отнети крадените вещи.

Темелков е обвинен и за това, че 29 август същата година е приел предложение за подкуп - "да почерпи“, за да упражни влияние върху разследващ полицай да освободи задържан.

Бившият шеф ще бъде съден още за това, че през периода от 13 март 2014 г. до 13 юли 2015 г. не е изпълнил задълженията си и е превишил правата си, като в 16 случая не е регистрирал съобщения за извършени престъпления от общ характер, не е провел оперативно-издирвателна дейност, не е извършил проверка и не е докладвал материалите в Районна прокуратура-Асеновград. Той приел, че не са налице достатъчно данни за извършено престъпление и въпреки наличието на такива данни е прекратил преписката.

В други 11 случая пък получените сигнали за престъпления не са били регистрирани и по тях не е извършвана проверка, като целта била да набави за себе си облага – повишаване на оценката му като ръководител на РУ на МВР-Асеновград, кариерно израстване и получаване на поощрения и награди. От тези негови действия е могло да настъпят вредни последици за МВР- уронване на авторитете и намаляване на доверието към работата на ораните на полицията, подчертават от прокуратурата.

Четвъртото обвинение срещу Темелков е за това, че през периода от 24 януари до 3 юли 2015 г. е съставил официални документи за дейността на служителите на РУ на МВР-Асеновград, в които е удостоверил неверни обстоятелства, че в отчетния период са били получени по-малко от действителния брой сигнали за извършени престъпления от общ характер.

По делото на съд са предадени и още двама души. Единият е Ангел Ч., на 46 г., който е обвинен за това, че на 14 септември 2015 г., в качеството си на длъжностно лице – шофьор на товарен камион в „КМД“ ЕООД-Пловдив, противозаконно е присвоил литра гориво.

49-годишният Иван Б. пък е обвинен, че от 1 март до 14 септември 2015 г., като служител в сектор „Криминална полиция“, е пропуснал да изпълни своевременно длъжностите, като не е извършил първоначални действия по разследване, с цел да избави Ангел Ч. от наказание.

Полицаят ще отговаря пред Темида и за това, че с цел да набави за себе си и шофьора имотна облага е придобил и спомогнал да бъде продадено откраднатото гориво.

По делото са разпитани общо 128 свидетели.

Най тежкото, предвидено от закона наказание за престъпленията, в които Димчо Темелков е обвинен, е лишаване от свобода от 2 до 8 години, като за част от деянията се предвижда и наказание лишаване от права.

Ангел Ч. може да получи до 8 години затвор, както и лишаване от права.

А Иван Б. - от 1 до 6 години и също лишаване от права.