С тържествен строй, награждаване на отличилите се военнослужещи и поклонение пред загиналите пилоти, в Трета изтребителна авиобаза в Граф Игнатиево отбелязаха 67 години от нейното създаване. По повод празника, личният състав направи дарение за Клиниката по педиатрия и генетични болести на УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив. Това каза кап. Надя Топурова, началник на служба "Връзки с обществеността и протокол" след приключване на празника, предаде БТА.


Гости на авиаторите са били командирът на ВВС на БА и бивш командир на базата генерал-майор Цанко Стойков, командири на военни формирования от BBC и видовете въоръжени сили, военнослужещи от резерва и ветерани.

В обръщението си към личния състав на базата, командирът й бр. ген. Иван Лалов припомни, че "в своята сто и пет годишна история на военната ни авиация, поколения български държавници и авиационни командири са отстоявали съществуването на силни Военновъздушни сили - сигурен стожер на родното небе, непоколебимо са изграждали и отделяли необходимите ресурси за нейното развитие и усъвършенстване". Като техни наследници, на нас се пада тежката отговорност да бъдем радетели и пазители на дълголетните традиции в изтребителната авиация на България, е казал още командирът. По думите му днес отново са призвани да работят и отстояват своята конституционна мисия - охрана на въздушния суверенитет на България. Убеден съм, допълнил е генералът, че докато не изпускаме от поглед тази важна цел, значи сме на верния път, имаме ясна посока и както всички ние - военнослужещите, така и всички ръководни и властимащи нива над нас, следва в единодействие да отстояваме нейната реализация в името на общонационалните ни интереси.

Ген. Цанко Стойков е поздравил личния състав и ветераните и е благодарил за всеотдайния труд, усърдие и вложените сили за изпълнение на поставените задачи.

Всички вие сте гордостта на българската военна авиация - с вашия професионализъм, висока отговорност, организираност, амбиция за полети и стремежа за усвояване на нови способности, е казал още генералът.

Наградени бяха военнослужещи и граждански лица за проявен професионализъм и постигнати високи резултати в ежедневната дейност. От името на личния състав на базата е било връчено дарението на Звеното по детска клинична хематология и онкология - апаратура, консумативи за нея и педиатрични индивидуални комплекти. Ежедневно изпълнявате своя воински дълг, но чрез този хуманен жест, днес изпълнихте и човешкия дълг да помогнете за спасяването на живота на много деца, е казала д-р Ангелина Стоянова-Делева, приела дарението.

На 17 март 1951 година се сформира 19 изтребителен авиационен полк, чийто наследник е Трета авиобаза - Граф Игнатиево. От самото си създаване, до днес - военното формирование носи постоянна бойна готовност. Личният състав на 19-ти ИАП е наброявал 284 военнослужещи, от които 18 летци, а негов първи командир е кап. Симеон Симеонов. На 26 август 1953 г. полкът получава бойното си знаме.