Те са снабдени с лазер и замерват 400 пъти в секунда и на практика са невидими за радарите. Това стана ясно на първата демонстрация в града, на която присъства и директорът на ОД на МВР - Пловдив главен комисар Атанас Илков.

Пловдивският КАТ ще ползва общо 28 камери, за които служителите са преминали специален курс по обучение.

Лазерното устройство работи при всякакви метеорологични условия и се характеризира с висока прецизност при заснемане на повече от един нарушител на скоростния режим. Чрез специален софтуер, при засичане на нарушител, устройството автоматично разпознава номера, изпраща онлайн данните и изготвя справка кой е собственикът на автомобила.

Камерата засича нарушителите в периметър от 130 до 140 метра, работи еднакво добре и през деня, и през нощта, като в тъмнината си служи с инфрачервени лъчи.

"Надяваме се с нея да постигнем едно по-голямо противодействие на пътния травматизъм и да подобрим пътнотранспортната обстановка в региона”, каза Пред журналисти в Пловдив директорът на ОДМВР старши комисар Атанас Илков

По думите му през изминалата 2017 г. дирекцията отчита доста тежка пътнотранспортна обстановка, с най-много загинали в страната, въпреки, че 1/2 загиналите са с 14 по-малко от предишната 2016 година. Целта е свеждане до минимум на произшествията.