Те обаче не са в папките по делото, стана ясно на първото по същество заседание на магистратите от Окръжния съд по казуса, предаде Дарик.

Прокурор Дилян Пинчев поиска в съда документите да бъдат приобщени към събраните до момента доказателства и да им бъде направен анализ. Към него се присъедини и адвокатът на двамата обвиняеми за разрушаването на сградата Розалина Апостолова.

Тя настоя още свидетелите, служители на културното ведомство, да бъдат разпитани в едно заседание.

Съдът се съобрази с това искане и насрочи датата 19 февруари.

Въпросните два документа са издадени от НИНКН на една и съща дата. На практика те са абсолютно идентични, като се различават само в частта за статута на сградата – в единия пише, че е обектът попада в територия на групов археологически паметник на културата, а във втория – точно обратното.

По делото са призовани 30 свидетели. Подсъдими за незаконно разрушаване и за използване на фалшифициран официален документ, според който складът не е паметник на културата, са двама от управителите на фирмата, собственик на имота - Георги Бранеков и сърбинът Александър Николич.

Сградата беше полуразрушена от инвеститорите в началото на март 2016 г., а жива верига спря цялостното й събаряне. Намеренията на собствениците бяха на мястото на бившия тютюнев склад да се построи мащабна бизнес сграда. Заради разрушаването се самосезира Окръжната прокуратура в Пловдив, бяха повдигнати обвинения и на бившия главен архитект на града Румен Русев. След смъртта му, делото срещу него е било прекратено.

Според държавното обвинение, ако бъдат доказани обвиненията срещу двамата управители на фирмата-собственик на имота, наказанието, което е могат да получат, е до 5 години затвор.