Амбициозният план на общинската администрация е до края на 2018 година въвеждането на облачните технологии чрез безплатните платформи на "Гугъл" и "Майкрософт" да е факт във всички 54 общински училища, предаде БНР.

За целта в града беше създаден Център за трансфер на технологиите, който вече се гордее и с постиженията на 7 от преминалите курса преподаватели, които притежават и сертификати за Google обучители – нещо, което се случва за първи път не само у нас, но и в по-широк регионален план.

"Децата се чувстват много щастливи. Това може би е най-положителният аспект на "училището в облака". Те пренасочват своята енергия и тази смарт зависимост, която имат с телефоните, към образователна цел и това е нашата основна идея. Учениците са щастливи и на тях им харесва да сърфират, да търсят, да са част от това голямо и хубаво нещо и наистина се чувстват защитени. Това си е тяхното пространство, тяхната гугъл класна стая, в която те могат да правят чудеса, разбира се, под наставлението на учителя", разказа учителката Пенка Вълева.

Това безспорно е един от начините да се реши проблемът с тежките раници, допълва Александър Ангелов.

"Съдържанието спира да бъде точно тези 100 страници, които имаш точно в този клас, в този учебник и на хартия непременно. Естествено, трябва да се има предвид и че ресурсите, които ползват учениците в своята класна стая, не са непременно учебниците им. Така че учебникът е едно, а допълнителните ресурси са нещо друго. Отделно е предизвикателство и издателите на учебници да произведат с добро качество електронни ресурси", каза още Ангелов.