„Имаме два типа решения на проблема с издадените актове на лекарите в ТЕЛК и вече ги прилагаме. Краткосрочното решение е спешно подобряване на междуинституционалния диалог РЗИ – НЕЛК – НОИ. Второто решение е дългосрочно и то минава през промяна в законодателството и прилагане на нов модел за трудово-медицинската експертиза“, каза зам.-министър Бойко Пенков на срещата. 

Бойко Пенков обясни, че вече са приети организационни мерки и предстои среща между министрите на здравеопазването и на труда и социалната политика Кирил Ананиев и Бисер Петков, управителя на НОИ Ивайло Иванов и директора на НЕЛК д-р Кънчо Райчев, като целта ще бъде да се избегнат дългите забавяния при произнасяния на НЕЛК във връзка с обжалвания на НОИ, както и да се обсъди прилагането на текстовете от Кодекса за социално осигуряване.

„Преди да дойда при вас говорих и с министър Ананиев, и с министър Петков и ви уверявам, че има ясна политическа воля за решаване на проблема“, коментира още зам.-министър Пенков.

По думите му работните групи финализират текстовете по новия модел на трудово-медицинската експертиза, като очакванията са той да заработи още през 2018 г.

„Тези промени ще облекчат и хората, и лекарите. Ще им бъде осигурено спокойствие, едните да се грижат за здравето си, а другите да се чувстват оценени и защитени“, увери лекарите д-р Пенков.

Зам.-здравният министър оцени срещата като честен и откровен разговор за идентифициране на проблемите и намиране на решения, доказателство за което е временният отказ от подаване на оставки.