Създаденият център има за цел да промотира възможностите на икономиките на нашите страни и да насърчава търговският стокообмен с Китай.

Географското положение е конкурентно предимство на България не само във физическия, но и в дигиталния свят, а доказателство за това е, че Пловдив от днес е Логистичен център за електронна търговия със селскостопански и други продукти с Китай. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски по време на церемонията за откриване на центъра.

България предоставя възможности за привличане на транспортните потоци между Западна и Централна Европа и Азиатските държави, каза още заместник-министърът.

Той подчерта, че потенциалът на страната ни е свързан основно с развитието на транзитен трафик.

По думите на Геновски, България е страна с утвърдена политическа стабилност, което представлява сериозен фактор за развитието на транспортните връзки в региона на Югоизточна Европа и е предпоставка за активизиране на търговските взаимоотношения както с останалите страни от ЕС, така и с източноазиатските държави.

Товарните превози през територията на страната се осъществяват в условия на гарантирани безопасност, сигурност и надеждност на транспортните операции.

В приветствието си, заместник-министър Геновски заяви, че Китай е важен партньор на България в Азия.

Днес разширяваме хоризонтите на нашето сътрудничество в още две области, които са значими за икономиките на двете държави – селското стопанство и електронната търговия, каза в заключение заместник-министърът.

Проектът"16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти" в Китай и страните от ЦИЕ е резултат от среща на министрите на земеделието на Китай и страните от ЦИЕ през август в Любляна, Словения. Целта е насърчаване на развитието на двустранната и многостранната електронна търговия със селскостопански и други продукти между Китай и страните от ЦИЕ.