Фестивалът е едно от най-масовите винени събития в страната, което се провежда винаги последната събота и неделя на месец ноември.

Официалното откриване е от 14 часа, което по традиция е предшествано от Дионисиево шествие, от площада пред общината до Стария град, съпровождано от Ансамбъл "Тракия".

Символичен старт на фестивала е отварянето на първата бъчва с младо вино, предоставена от миналогодишен носител на приза Златен "Дионис".

В деветото издание на "Дефиле на младото вино" участват 36 водещи винопроизводители от цялата страна и още четири фирми за производство на храни.

Фестивалът се провежда в неповторимата атмосфера на 15 емблематични места на Старинен Пловдив. Посетителите ще могат да опитат над двеста вида млади вина, като за първи път тази година четири винарски изби представят и специални БИО вина.

На 25 ноември по време на "Вечерта на майсторите на виното" ще бъдат излъчени тазгодишните носители Златен, Сребърен, Бронзов и Платинен Дионис в различните категории млади бели, червени и розе вина.

"Всяка година се увеличават се участниците, защото намират смисъл да представят продукцията си по време на фестивала, привличащ любителите на младото вино в Пловдив.

Тази година се очакват и гости от Русия, Сърбия, Гърция и Турция.", каза на пресконференцията предшестваща събитието Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм - Пловдив.

"Дефиле на младото вино" се организира от Съвета по туризъм - Пловдив, община Пловдив, Университета по хранителни технологии, ОИ "Старинен Пловдив" и други. Фестивалът е част събитийният календар на Пловдив и от Националният туристически календар.