Това е решил съдът в Страсбург по делото "Ченгелян и други срещу България", съобщи пред Дир.бг адвокат Михаил Екимджиев. 

Той представлява седемте наследници, които години наред се борят да си върнат имота и които са подали жалба пред Европейския съд по правата на човека. 

Преди повече от година съдът в Страсбург е признал нарушенията - на правната сигурност и на правото на всеки мирно да се ползва от собствеността си. Съдът обаче е дал 4 месеца за споразумение. След като такова няма, е присъдено и обезщетението. Част от него е за пропуснатите ползи, друга част е за цената на имота, приспаднати са подобренията, направени от държавата. 

"Синята къща" е обявена за паметник на културата с национално значение през 1949 г. През 1966 г. е национализирана по реда на Закона за плановото изграждане на населените места, а на собствениците е платена компенсация от малко над 14 000 лв. В началото на 90-те години бившите собственици искат от кмета на Пловдив да им върне къщата. Той отказва и хората завеждат дело. 

През октомври 1998 г. Върховният административен съд окончателно признава реституционните им претенции. Наследниците връщат компенсацията от 14 732 лв. и на тяхно име са издадени нотариални актове. Община Пловдив и Националният дарителски фонд "13 века България", които владеят имота, отказват да го напуснат. Така през 2003 г. наследниците подават ревандикационен иск срещу тях. След 4 години процес през май 2007 г. Върховният касационен съд (ВКС) излиза с окончателно решение. с което де факто отменя реституцията.

ВКС приема, че по делото във ВАС срещу отказа на кмета на Пловдив да реституира имота не са участвали като страни Община Пловдив и фонд "13 века България", "поради което те не са обвързани от силата на пресъдено нещо на реституционното решение, което не е задължително за тях". 

Така казусът стига до Страсбург. 

"Сега, след получаването на обезщетението, което собствениците нямат намерение да обжалват, реално къщата остава на Община Пловдив", допълни адвокат Екимджиев.