Диригентът е Никша Бареза от Хърватия, името му се свързва с най-големите оперни театри и, включително Ла Скала, където Бареза е дирижирал именно „Трубадур”. По негово настояване за първи път в България ще бъдат изпълнени части от операта, които са били изрязани и забравени преди години.

По този начин публиката в Пловдив ще се наслади на пълната версия на шедьовъра на Верди.

Премиерната постановка е дело на режисьора Урсула Хорнер от Австрия, която ще представи един силно визуален спектакъл, но в рамките на класическата оперна традиция. Тя набляга много на актьорската игра на всички участници на сцената.

Сценичното решение за костюмите, декора и осветлението е дело на художници от Македония.

Централните роли са поверени на Таня Иванова, която прави дебют в ролята на Леонора, любимецът на публиката Камен Чанев, мецосопраното Даниела Дякова и баритонът Пламен Димитров, солист на Опера Варна.

Премиерата на операта "Трубадур" е на 25 ноември в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив.

Историята за проклятието на циганката Азучена и странстващия трубадур има всички важни съставки за добър театър: любов, тлееща омраза, политика и интриги. Музиката на Верди остава за дълго да звучи в съзнанието на зрителя с типичните негови увличащи мелодии и енергични хорови сцени, приканващи към революционни настроения. За славата на „Трубадур“ помага и екзотичната романтика, с която е обрисуван животът в циганския табор.