Там е поставен макет на два града с железопътни машини и гари, изработен от пловдивчанина Николай Анев. Страстта му към този вид моделизъм се заражда преди повече от 30 години, съобщи БНТ.

В миниатюрния град са разположени две железопътни гари, спирки, жилищни сгради, църкви и тунели. Има дори полиция, пожарна и военно летище. Върху 60 метра релсов път се движат 20 локомотива с 50 вагона.

Малките машини са прототипи на немски влакове.

"Всичките влакове, които се виждат това, са на реално действащи такива, които се движат по техните пътища. Някои от тях вече ги има и в България. Зад мен има два локомотивът. Единият е закупен от българска фирма. Другият е бил на проба в България", каза Анев

Всички фигурки са закупени от Германия. Оттам започва страстта му към това хоби.

"Скъпо удоволствие е, но крайният резултат е много по-удовлетворяващ, отколкото похарчените пари. Един мъж никога не си сменя играчките, само цената на играчките се променя", сподели Анев

Макетът може да се види всеки ден от 15:00 до 17:00 часа в Железопътното управление. Композициите ще бъдат подменяни всеки месец. Николай Анев иска Общината да му предостави зала с по-голяма площ, тъй като това е само малка част от неговата колекция. Мъжът планира да организира кръжоци по железопътен моделизъм за деца и младежи.