До края на 2018 година, най-късно до пролетта на 2019 година, трябва да имаме напълно обновен площад и с отворено пространство за събития. Това каза кметът на града Иван Тотев във връзка с предстоящия ремонт на пл. "Централен", цитиран от БТА.

Той е категоричен, че площадът трябва да бъде с каменна (естествена) настилка, което да бъде в синхрон с археологията около него.

Реконструкцията на площада ще включва и ремонт на автомобилния подлез на ул. "Гладстон", за което ще бъде пусната обща обществена поръчка за 12 милиона лева, осигурени от Министерски съвет. Около 5,5 милиона лева са заложени за подлеза, а останалите средства - за инженеринг на площада.

Промяната на визията на площада ще започне след най-малко две обществени обсъждания и съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство, уточни Тотев.

От общинската администрация предвиждат разширение на пешеходната зона за сметка на част от паркинга пред хотел "Тримонциум", както и на ул. "Иван Вазов" до кръстовището с ул. "Цар Иван Асен".

За 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, на площада ще бъде монтирана мобилна зала, която ще се използва за събитията, съобщи кметът. Тя ще бъде за около 800 000 лева с възможност да бъде отоплена, което по думите на Тотев ще стане чрез заложените пред това под настилката на площада комуникации за газ, вода и други.

Проектантите ще имат пълната свобода на място да решават как ще изглежда площада, както и дали ще остане и къде паметникът на Гюро Михайлов.