Целта е гражданите с увреден слух да имат по-добър достъп до услугите и информацията, която общината им предоставя.

Поставен е и специален стикер на гишето, който информира за наличието на услугата "онлайн жестов превод". Въвеждането й е един от начините общинската администрация реално да помогне на глухите хора да живеят самостоятелно и да участват пълноценно във всички аспекти на живота чрез подобряване на достъпността на средата, се посочва още в съобщението.

Видео-жестовият превод се осъществява в реално време с интернет връзка, а комуникацията е тристранна между лицензиран преводач на фондация "Заслушай се", служители на община Пловдив и гражданите. Личните данни и конфиденциалната информация, която се предава по време на разговора, са защитени в съответствие със законодателните норми.

Желание за видео-жестов превод се заявява 24 часа по-рано посредством специална календарна система, която глухият човек използва. Община Пловдив получава имейл за деня и часа, в който гражданинът с увреден слух е заявил желание да се възползва от услугата.

Стартът на новата услуга съвпада и с отбелязването на Международната седмица на глухите - 18-24 септември, информират още от пресцентъра на общината.