Той и друг от заместник-председателите на съда - Мария Златанова, бяха единствените кандидати, които се явиха и през март, но тогава колегията не успя да избере нито един от двамата.

Днес по-големият стаж на съдия Колев, който работи в съда от създаването му, както и желанието да се стигне до избор, доведоха до 9 гласа в негова полза срещу 3 за съдия Златанова, съобщи "Правен свят".

Представянето и на двамата беше отчетено като достойно, като беше оценена и визията им за работата на съда. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев откри дискусията след изслушването им с думите, че изборът е изключително труден, защото и двамата са безспорни професионалисти и изрази съжаление, че не са постигнали съгласие да се яви само един от двамата. Той обаче реши да заложи на съдия Златанова

"Много е трудно единият да бъде поставен пред другия. Искрено съжалявам, че не успяха да постигнат съгласие помежду си. Считам, че колежката Златанова успя да дефинира малко по-ясно, подчертавам малко по-ясно, целите и приоритетите пред съда", мотивира Колев избора си все пак да предпочете Златанова.

След него предпочитанията си за другия кандидат изразиха Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Соня Найденова. Те заявиха, че са подкрепили Явор Колев в предишния избор и нямат основания да променят вота си. Карагьозова подчерта, че освен заради по-богатата концепция, предпочита да гласува за Колев заради справедливостта при кариерното развитие.

Явор Колев работи в съда от създаването му през 2007 г., докато съдия Златанова е започнала работа там през 2013 г. и е станала заместник-председател, като преди това е била в Окръжния съд-Пловдив.