Комисия от Министерството на културата прави оглед на този и още няколко терена, предимно собствености на Министерството на отбраната.

26 милиона и половина лева без Данък добавена стойност ще струва сградата, според бизнесплана на експертите от фондацията, ангажирана с идеята.

В същото време от Пловдивската опера обмислят протестни действия, заради липсата на място за репетиции и симфонични концерти.

Заместник-министърът на културата Румен Димитров е гарантирал при срещи с фондацията, че ще съдейства Домът на пловдивската опера да стане факт в рамките на неговия мандат.

"Той има разговори с Министерството на отбраната, че това е възможно, става въпрос за тези парцели", каза инж. Любозар Фратев от фондация „Дом за Пловивската опера“, цитиран от БНТ.

Обещание за съдействие има и за основния ремонт на Пловдивската концертна зала, чието настоящо състояние буквално застрашава живота на работещите там, но въпреки това операта няма друго място за репетиции и симфонични концерти.

"Нещата ще ескалират до там, че да има протестни действия през септември октомври месец", предупреди доц. Нина Найденова, директор на Държавната опера в Пловдив.

Директорът на Операта доцент Найденова има идея място за репетиции и музикални ателиета временно да стане един от тютюневите складове в града.

По отношение на бизнесплана на бъдещата сграда, предвижда се Пловдивската опера да ползва 75 процента от помещенията ѝ наред с галерии и концертни зали.

По предварителни сметки строежът на чисто новата сграда - без земята, без оборудването и без ДДС, би струвал 26,5 млн. лева, разказа на свой ред Георги Стоев от  фондация „Дом за Пловивската опера, изготвил финансовите параметри. Става дума за 13 160 квадратни метра разгъната застроена площ. В тях се включва зала за 1000 места, камерна зала, детски оперен театър, офиси, общо три етажа и подземен паркинг.

За реализацията на бизнес плана може се основе фонд или пък държавата да финансира изцяло построяването на Дома за пловдивската опера, смята той.

Стоев предлага държавата да инвестира 12 милиона лева, които същевременно да покрият наемите на операта за 25 години напред.

"И по този начин Опера Пловдив да се чувства спокойна, че ще има за 25 години сграда. И съответно в същото време да не сме зависими от политическата конюнктура", предлага Георги Стоев.

За останалата част от сумата се предвижда банков заем.