В 11 училища всички места вече са запълнени, а в 5 учебни заведения има подадено само по едно свободно място, съобщиха от общината.

След анализ на необхванатите след второ класиране деца и възможностите на училищата като налична материална база за третото класиране са обявени допълнителни места (разкриват се допълнителни паралелки) в две училища в район „Централен“ – в ОУ „К. Честеменски“ и СУ „Св. П. Хилендарски“.

С конкретните места за всяко от училищата родителите могат да се запознаят от страницата на системата http://priem.plovdiv.bg/

След второто класиране вече са записани 3193 деца в общинските училища на града. За участие в третото класиране се очакват между 150 и 200 деца. Това са некласираните 89 на второ класиране, класираните по желание, различно от първото, които не са се записали и децата, които са получили отказ от записване, защото не са удостоверили ползвани от тях критерии.

Срокът за подаване онлайн на заявления за участие в третото класиране е 2 юли (вкл.). За подаване на заявления за кандидатстване на хартиен носител в училище - срокът е 29 юни.

Заявленията на некласираните деца се прехвърлят автоматично към третото класиране. В така прехвърлените заявления за 66 деца първо желание е едно от 16-те училища, в които или няма места, или е обявено само по 1 свободно място.

Препоръчваме родителите да подадат нови заявления, съобразени със свободните места за новото класиране, защото след третото класиране възможностите за избор на училище ще бъдат по-ограничени. За подаване на нови заявления е необходимо родителите първо да анулират вече подадените.

За класираните и незаписани деца, за отписаните, както и за получилите отказ от записване задължително условие за участие в класирането е подаването на ново заявление.