От българска страна участват формирования от 68-ма бригада „Специални сили“ и Военноморските сили, както и личен състав от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Сухопътните войски и Военновъздушните сили.

От американска страна в подготовката участват транспортни самолети С-130 J „Херкулес“ и до 50 американски военнослужещи.

По време на подготовката ще се отработват задължителни елементи от подготовката на 68-ма бригада „Специални сили“, включително дневни и нощни парашутни скокове от самолети С-130 J „Херкулес“.

Американските екипажи ще извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.

Провеждането на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2017” ще допринесе за усъвършенстване на оперативните способности на подразделенията от декларираните за участие в мисии формирования.

Българските военнослужещи ще подобрят тактическите си умения и ще обменят опит по изпълнението на задачи, техники и процедури, с цел подобряване на оперативната съвместимост по стандартите на Алианса.