Прокурорите поискаха отстраняване и на главния архитект на Община -Асеновград Константин Атанасов. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебна палата-Пловдив. 

Емил Караиванов е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Срещу него има повдигнато и обвинение за допускане осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“. 

Срещу Константин Атанасов са повдигнати три обвинения за извършени престъпления. Едното е за това, че през месец ноември 2016 г. в гр. Асеновград в качеството си на длъжностно лице – главен архитект на Община Асеновград, е поискал подкуп и го е взел, за да съгласува инвестиционен проект. Деянието е извършено и чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение. 

През октомври 2013 г. в Асеновград, главният архитект е поискал дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице. 

През месец март 2017 г. в Асеновград, е допуснал осъществяване на противозаконна дейност – строителство, без изискуемото от Закона за културното наследство съгласуване на проектната документация за строителство в поземлен имот, попадащ в защитена територия за опазване на културно наследство – охранителна зона на групов паметник на културата „Метошка махала“ 

Делото ще се разгледа в Окръжен съд – Пловдив на 31 май 2017 г. от 13.30 часа в зала №10.

Още на 26 май главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ще поискат отстраняване на Атанасов и Караиванов. Той уточни, че взетият подкуп от главния архитект е в размер на 8000 лева. 

Цацаров съобщи също, че няколко собственици на търговски фирми са обвинени в помагачество към длъжностно присвояване. "Обвинени са както кметът на общината, така и строители в нарушения, свързани с разрешаване и осъществяване на строителство, което е при условията на съответни архитектурни ограничения", поясни тогава Цацаров. 

„От особено значение е длъжностното присвояване, защото там се касае за една много специфична сметоизвозваща дейност, а именно почистване на шахти в града, за които е симулирана обществена поръчка. Разбира се, тя е победител, само че дейност не е извършвана, но плащане е осъществено“, поясни главният прокурор. 3900 шахти на територията на община Асеновград са били почиствани от близка до кмета на Емил Караиванов фирма, която разполагала със следната специализирана техника - бус, една кирка и две лопати. Имало и един-единствен работник, съобщи "Марица". 

За сметка на това фирмата разполагала със сертификат ISO, с който успяла да елиминира всички свои конкуренти.

Дружеството е собственост на дъщерята на бизнесмена Николай Христев, който също беше задържан заедно с кмета на Асеновград. Съпругата му държи ресторант "Амбелино" в сградата на общината и въпреки че шахтите не са били почиствани изобщо, протоколите, че работата е била извършвана, са подписвани в това заведение.

Цялата стойност на поръчката е за 200 хиляди лева и по този параграф Емил Караиванов е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери. той е на свобода срещу парична гаранция от 5 хиляди лева. 

Христев е в ареста за 72 часа, въпреки че когато започнало издирването му, спешно е постъпил в болница. Срещу него има и друго обвинение - че е организирал купуване на гласове на последните парламентарни избори срещу обещанието да се гласува в полза на определен кандидат. 

Бизнесмените Вакрил и Георги Запрянови са с обвинения за събарянето на сграда, попадаща в зона на групов паметник на културата – Метошката махала, и за строителството на нова постройка на мястото в разрез с всички изисквания. За да започне това строителство, подписите на собствениците на съседния имот са били подправени. Запрянови са освободени срещу парична гаранция от по 10 000 лв. за всеки.