4 милиона от които - за зоологическата градина - вече са приведени, съобщи премиерът Бойко Борисов след откриване на Националната археологическа конференция, която се провежда в Малката базилика в града, предаде БТА.

Шефката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, която също беше в града, уточни, че парите ще се дават за инфраструктурни обекти, а не за събития.

Борисов съобщи още, че фондация "Америка за България" ще направи поредната голяма помощ за Пловдив, в размер на 8 200 000 лева за довършване на проекта Голямата базилика.

"За моя радост фондацията вече е вложила над 105 милиона лева в образователната ни система и сега, следствие на добрата ни съвместна работа и това, което предстои на Пловдив - ще бъде осигурена и тази голяма сума", каза още премиерът.

На срещата в Пловдив бяха посланиците на Франция, Чехия, Италия и Австрия, както и министърът на културата Боил Банов и на Министерството за българското председателство на съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова. Срещата бе на тема финансирането на проекта "Европейска столица на културата - 2019".