Кметът е задържан за 24 часа по обвинение за длъжностно присвояване на суми в особено големи размери и за подписване на документи с невярно съдържание.

Става дума за подписан договор през 2014 година за почистване на дъждоприемните шахти в общината, като реално не е била извършвана каквато и да е дейност от наетата фирма.
Това разкри междувременно и главният прокурор Сотир Цацаров

Сумата, по свидетелски показания е около 200 000 лева, като не е била усвоена цялата. С около 6000 лева месечно са били облагодетелствани на практика отделни лица от 2014 година досега.

По същия случай е повдигнато обвинение и на длъжностното лице Николай Христев за помагачество и съставяне на документи с невярно съдържание. Неговото обвинение е било предявено в болница, където е бил открит в изключително влошено здравословно състояние, предаде "Фокус".

Второто обвинение на кмета на Асеновград е за престъпление по опазването на културното наследство, като той е допуснал строителство на сграда в имот, който е защитен по Закона за културното наследство, намираш се в т.н. Метошка махала, без да е осъществено каквото и да е съгласуване с Министерството на културата.

По същото дело е повдигнато ново обвинение на главния архитект Константин Атанасов, за това че е издал строително разрешение.

По случая са повдигнати обвинения и на собствениците на строителна фирма Вакрил и Георги Запрянови, че са осъществили дейност в комплекса, който е паметник на културата.

Вакрил Запрянов е бил обявен за общодържавно издирване, след като не е бил открит в продължение на 4 часа. По-късно е открит също в болница, тъй като му е било прилошало.

Кметът на Асеновград е бил задържан за 24 часа и освободен под парична гаранция. Прокуратурата е преценила, че не е необходима друга мярка за неотклонение поради факта, че миналата година е претърпял жизнено важна трансплантация.

Разследването, а съобщените резултати са междинни. Извършени са 15 претърсвания и изземвания на територията на общината. Обвинения са повдигнати общо на 7 лица, над 15 са били задържани за 24 часа, съобщиха на пресконференцията от прокуратурата.

Главният прокурор даде по случая много добра оценка на Окръжна прокуратура-Пловдив.