Инициативата на общинското предприятие „Чистота” и областната дирекция на МВР цели предотвратяване на злополуки.

Много често, докато почистват пътни участъци, метачките от общинската фирма „Чистота” стават мишена на преминаващите автомобили.

"Когато метях средните платна, изведнъж колата дойде и ми блъсна конуса и аз се качих върху тротоара, той ми блъсна конуса, счупи го и си тръгна. Спаси ми живота конусът. Ако не беше, щеше мен да блъсне", разказа Марияна Димитрова пред БНТ.

Метачките минават инструктаж за безопасни условия на труд ежедневно. Въпреки това инспектори от „Пътна полиция” припомниха основните правила за работа на пътя.

"Тези служители, освен че са пешеходци, те са и работници по пътя. Когато се движат като пешеходци по тротоара, отговорността им е една, когато осъществяват своята служебна дейност в обхвата на пътя, трябва да отговарят на определени изисквания", каза инспектор Ботьо Гергинов - говорител на „Пътна полиция” – Пловдив.

Сред изискванията са ползване на светлоотразителни жилетки и поставяне на конуси.

"Ако сте на пътя в момента, в който ви звънне, или нещо трябва да направите, качете се горе на тротоара. Колкото и важно нещо да има, тогава звъннете, след като сте в безопасност", каза още инспектор Гергинов.

Метачките показаха, че са запознати с правилата за безопасност.

Подобни открити уроци ще се проведат и в останалите пловдивски райони.