„За“ решението гласуваха 39 от общинските съветници, „против“ се обявиха четирима общински съветници от БСП, трима се въздържаха, предаде "Фокус".

По този начин бе отменено решението от 13 април, с което Общинският съвет прие от държавата близо 21% от акциите с намерението на територията на Панаира да бъде построен Дом за пловдивската опера.

Предложението за отмяна бе направено устно от кмета на Пловдив Иван Тотев. Старото бе върнато от областния управител Здравко Димитров като незаконосъобразно, срещу него се изказаха и от Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Новото предложение бе прието и акциите бяха отхвърлени след близо двучасови дебати в Общински съвет – Пловдив.

БСП се обявиха против като изтъкнаха икономическите ползи за града, ако имат участие в Международния панаир. Те обявиха новата ситуация като емоционална и политическа шизофрения.

Други съветници пък попитаха дали и община Варна ще се откаже от 29-те процента държавни акции, които получиха безвъзмездно със същото постановление на Министерски съвет, с което и община Пловдив получава близо 21 процента.

От БСП бяха категорични, че общинският съвет се неглижира от централната власт и са превърнати в животни от зоологическата градина.

До обрат в решението на Общинския съвет в Пловдив се стигна след решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ вчера по никакъв начин партията да не се свързва със скандалите около мажоритарния собственик на Панаира Георги Гергов в последните дни.

"Пловдив не трябва да играе в този филм и затова отказваме акциите на Панаира. Правим го за втори път", подчерта кметът на Пловдив Иван Тотев, цитиран от "24 часа".
Той заяви, че Панаирът ще остане в Пловдив, тъй като е над кмета, над Гергов и над всички нас.

"Някой помни ли кой е управлявал през 1936 г.? Хората ги няма, но изложбеният център остава", каза още Тотев и предложи да се отмени решението от 13 април като се съобрази с мотивите на областния управител.

"Мотивите са много ясни - решенията, които вземат местните парламенти трябва да кореспондират освен с чисто математическата логика, но и с отношението на гражданите", коментира още след вота Иван Тотев, цитиран от БТА.

Той уточни, че към настоящия момент пловдивчани не приемат решението за получаването на акции от Панаира и по думите му "ГЕРБ, като най-голямата партия, трябва да може да отговаря на общественото недоволство".

Той цитира и инициативния комитет Дом за Пловдивската опера, които вече считали, че операта може да има на мястото на Партийния дом, а не на територията на Панаира, както беше договорено. Тотев не изключи след време настроенията отново да се променят и Пловдив да поиска тези акции.

На въпрос, а дали щеше да се гласува, ако нямаше инструкции от ИК на ГЕРБ Иван Тотев отговори - "В случая решението на ИК изключително кореспондира с очакванията на Пловдив. И точно това трябваше да се случи. Това е правилното политическо решение, взето на национално ниво от партия, която е национално отговорна", каза Тотев.

Скандалът с пловдивския бизнесмен и червен активист (Гергов) избухна, след като бизнесменът Сашо Дончев, обяви, че в офиса на Гергов в ЦУМ е имал среща с главния прокурор Сотир Цацаров, където получил предупреждение, че "ставал неприемлив".

Т. нар. "ЦУМ-гейт" намери място и на днешния парламентарен контрол, където Цветан Цветанов се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова с думите:

"Г-жо Нинова, когато говорим за засегнати права, само да припомня, че като заместник-министър на икономиката, точно Вие дадохте Пловдивския панаир. Вие не ощетихте ли българските граждани по начина, по който подарихте един панаир на един съпартиец?


КРЪСТОСАН ОГЪН: За приватизацията на Панаира