Изграждането на център за растителна системна биология и биотехнология стартира в Пловдив, съобщава "Марица".

Началото му бе поставено през 2015 г. с основна цел да стопира изтичането на наши мозъци в чужбина, както и да привлича чуждестранни учени в България.

Той е финансиран с 15 млн. евро по Научно-изследователския проект PlantaSYST, единствения български проект, одобрен във втори етап по програмата „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия. Пловдив е избран за седалище на проекта по няколко причини.

Тук са концентрирани най-много научни аграрни центрове в страната, включително и Аграрният университет.

Освен това Пловдив е ядрото на зеленчукопроизводството у нас, коментира при представянето на проекта координаторът доц. д-р Цанко Гечев. Зам.-кметът Стефан Стоянов тогава подчерта, че центърът е предпоставка градът да стане добро място за правене на наука и да се катализира развитието на региона.

Това е шанс той да се превърне в модерен научен бизнес хъб, за което ще има подкрепата и от община Пловдив.

Ако няма промяна в предварителния план, центърът ще се разположи на територията на Института по зеленчукови култури /ИЗК/ "Марица".

PlantaSYST е резултат от съвместната работа на три български и два немски института - ИЗК „Марица“, Институт по молекулярна биология и биотехнология, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология „Макс Планк“, Потсдам-Голм.

Центърът по растителна системна биология и биотехнология ще разполага с 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метаболомика и биоинформатиката.

Висококвалифициран екип от 50 млади български специалисти, които ще бъдат назначени в центъра, ще се занимава с разработване на подобрени сортове зеленчукови култури.

Ще идентифицира растителни метаболити с полезни за здравето на хората качества и развиване на фармацевтични приложения. Те ще подпомогнат създаването на нови продукти за българския и европейския пазар.

Амбициите на проекта са както да се превърне в катализатор за икономическия напредък, създавайки предпоставки за реализацията на успешен бизнес, така и да бъде свързващо звено между различни научно-изследователски институти и компании, опериращи в сферата на биологията на развитието на растенията, физиологията на стреса, растениевъдството и биоинформатиката.

PlantaSYST е избран от общо 170 кандидатури на европейски консорциуми, които са се включили в първата конкурсна сесия по програмата „Тийминг“ на ЕС.

Стартът на дейностите по изграждането на “Център по растителна системна биология и биотехнология, ще бъде даден днес от 9 ч. в хотел „Рамада Тримонциум Пловдив". Очакват се наши и чуждестранни учени.