Фестивалът e квалификационен, като призьорите от него ще участват в началото на юли в друг танцов форум в Кранево - "Храмът на Кибела", предаде Дарик радио.

В Пловдив 6-тото издание на танцовата надпревара ще бъде открито в 09:00 ч. на 1 април от децата от НУ "Климент Охридски", които се обучават по проекта на Министерството на образованието "Твоят час".

За фестивала пристигат 748 участници от 29 танцови клуба от Пловдив, София, Бургас, Сандански, Русе, Добрич, Враца, Свиленград, Пазарджик, Стамболийски и др., както и от чужбина.

255 танци ще бъдат изиграни за двата дни, разпределени в 14 танцови стила, съобщават организаторите.

Журито на фестивала ще е шарено като в състава си има професионалисти от страната и чужбина: Михай Адриан - Румъния (специалист по улични танци), Доина Стакулеску - Румъния (първият в света вицешампион по художествена гимнастика от олимпийските игри); Радина Сачанска - България (преподавател по Класически балет и танц в Клуб по Художествена гимнастика „Левски“ – София), Живко Тонев - България (основател и хореограф на професионална танцова формация "Елика") и Бойко Джорев - България (майстор на спорта по спортна гимнастика).

Всички танцьори ще получат подаръци от спонсорите, както и медали за участие. Наградният фонд е 4 000 лв.

Организатор на фестивала е Спортен клуб Самодива.