Отчуждаването на частните имоти в първия етап от пътя приключи, след като процедурата беше регистрирана в Агенцията по вписвания, съобщи "Марица".

Строителството ще започне от Брезовско шосе. Първият етап включва участък с дължина около един километър. В останалата отсечка от 500 метра продължават отчуждителните процедури.

Трасето струва над 10 млн. лева, а изграждането му е финансирано с част от 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. По проект са предвидени всички подземни комуникации, асфалтова настилка, тротоари, осветление, велоалея.

Строителните работи ще се изпълняват от фирма "Щрабаг".

Ремонтът продължава и в следващия участък на Коматевско шосе, за което от Министерството на културата е дадено разрешение да се премахва старата настилка.

Екип от археолози ще наблюдава реконструкцията, защото точно по средата на трасето минава античният акведукт. Той е граден в началото на първото хилядолетие, за да доставя вода на древния Филипопол от местността около Марково.

Кметът допълни, че вчера е подписал договор с Археологическия музей за издръжка на археолозите, които ще пазят багерите да не разрушат ценните римски находки. За тази цел община Пловдив е отпуснала от своя бюджет 50 000 лева.