Фирмата нашумя покрай благотворителните си акции с БЧК, предаде marica.bg.

На тях пловдивчани даряват свои стари дрехи. Събират ги в контейнери, които вече лесно се разпознават благодарение на отличителния им дизайн.

Сега компанията затваря цикъла и пристъпва към рециклиране на дрехите. Това ще става в новия цех, който ще бъде построен в Индустриална зона Марица, близо до заводите на Либхер и Сокотаб.

Първите контейнери за разделно събиране и дарение на текстилни изделия - общо 15 на брой - вече са разположени в града. Акцията стартира от Пловдив още през март.

„Разделното събиране на текстила, преди да се е увредил, е първата стъпка в целия процес и е изключително важна, твърди Антон Гичев от „Хюманита. Той обясни, че не повече от 30 % от старите дрехи, които се събират в контейнерите, стават за носене. Те се сортират по различни показатели - материя, степен на износване и влизат във веригите за продажба на едро към страните от Третия свят.

Друга част от този текстил обаче се рециклира - това е разделянето му на нишки и производството на нови материи или продукти. От памучните материи например се произвеждат почистващи кърпи. Използват се в различни индустрии - от авиацията до печатници, автосалони и много други. В момента имаме такова производство в базата ни в с. Катуница, уточни Гичев.

Така страната ни влиза в бизнеса с рециклирането - развит предимно в Китай и Индия, но и много други европейски страни - с мрежата от контейнери за разделно събиране на текстил и първия си център за сортиране и рециклиране до Пловдив. Той ще е най-големият на Балканите и в Източна Европа.

По предварителни изчисления размерът на инвестицията е 5 млн. лева. Бъдещото производство е с капацитет до 1000 тона на месец. В основата на новия бизнес модел е германецът Райнер Зигмунд, който от дълго време се занимава с т. нар. textilerecycling - оползотворяване на употребявани текстилни продукти.