Преференциалният вот на Спас Гърневски пренарежда листата на ГЕРБ. Бившият син кмет на Пловдив заемаше 11-то място в бюлетина №11 на ГЕРБ, но при вота събира 4 486 преференции, с което измества Менда Стоянова от второто място. Тя обаче също влиза в парламента. Останалите депутите на ГЕРБ в Пловдив са Вежди Рашидов, Атанас Ташков и Димитър Лазаров.

Не е изключено, след твърдото разпределение на мандатите и при окончателното превъртане на остатъците по системата Хеър Ниймайер, ГЕРБ да получи 6 мандата от Пловдив и Александър Държиков, събрал 1136 преференции, също да стане народен представител. Преференциите за Атанас Узунов са 1666, а за Атанас Ташков - 837.

От БСП депутати в 44-ото НС ще са проф. Иво Христов, доц. Георги Иванов, Теодора Халачева и проф. Донка Александрова (?). Тук с реални шансове за пренареждане на листата е Минка Сърнешка с №10, която има 2 737 гласа. Очаквано за Атанас Баташки и Кирчо Атанасов също има отчетен преференциален вот.

Другият бивш кмет на Пловдив Славчо Атанасов от КП “Обединени патриоти” ще бъде отново депутат. В парламента влиза и Нина Миткова, водач на листата на ВОЛЯ и съпруга на собственика на пловдивската компания за велосипеди “Maxeurope”.

Последният 11 мандат в града ще бъде преразпределен.

В Пловдив – област мандатите също са 11

ГЕРБ печелят 4 мандата:

1. Константин Попов
2. Христо Грудев
3. Данка Люртова
4. Младен Шишков

БСП получат също 4 мандата. Първите четири имена в бюлетина №10 са:
 Георги Търновалийски, Манол Генов, Галин Дурев, Атанас Телчаров.

Листата обаче ще бъде пренаредена. Димитър Георгиев от 10-ти в листата става 3-ти с 4 264 преференции, измествайки Галин Дурев.

Георгиев е член на земеделския съюз "Александър Стамболийски", коалиционен партньор на социалистите. Той е категоричен, че върху него не се упражнява натиск да се откаже от мястото си в парламента и е убеден, че не е спечелил случайно.

"Само аз знам какво значи феномен и какво значи срещи с хората, ангажиментите, доста усилия и не го оприличавам точно като феномен 10/10. Просто късмета с труда, който положихме, постигнахме този добър резултат", коментира Димитър Георгиев пред БНТ.

Обединени патриоти имат 1 мандат - Борис Ячев

ДПС също печелят един мандат - Джевдет Чакъров

Ако "Воля" вземе един мандат - депутат ще бъде Елена Аксиева. Възможно е обаче партията на Марешки да не спечели мандат в региона.