Започнал е процес на поставяне на необходимата ваксина на малчуганите, който трябва да приключи до няколко дни, увери зам.-министърът, цитиран от Дарик радио.

По думите му, са предприети всички необходими мерки за обхващане на огнищата на случаите с морбили, тече и информационна кампания.

„Там, където е трябвало да се направи допълнителна имунизация, това е сторено“, каза още Каменов.

„Към момента потвърдените случаи на морбили в Пловдив и областта са три, за още пет има съмнение. Техните проби ще бъдат изпратени в европейска референтна лаборатория, за да се докаже от къде е дошла заразата“, съобщи директорът на РЗИ Пловдив д-р Моника Троянчева.

„Противоепидемичните мерки, които са предприети, са навременни, но все още съществува опасност, тъй като почти всички от заболелите често пътуват до Германия или имат близък контакт с лица, ходещи до там. Това е и причината личните лекари да не са ги обхванали“, допълни тя.

Зам.-министърът на здравеопазването и д-р Радосвета Филипова, главен държавен здравен инспектор, призоваха родителите, които не са поставили ваксина срещу морбили на децата си, да го направят, тъй като последствията от заболяването са тежки.

Обхватът на ваксината е около 92%, но има няколко области, една от които Пловдив, при които специално при 13-месечните бебета той е по-малък“, заяви д-р Филипова.

Стана ясно още, че към момента състоянието на настанените в болница пациенти е добро, предстои едното дете да бъде изписано.

Последната епидемия в България бе регистрирана през 2009-2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая, като над 95% от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето без данни за проведена имунизация.