Община Пловдив ще направи всичко възможно да започне процедура за вписване в листата на световното историческо наследство на Раннохристиянската (Епископска) базилика, каза кметът на града Иван Тотев.

Той припомни, че от 1984 година България няма обект, вписан в листата на ЮНЕСКО.

Епископската базилика ще бъде проучена и окончателно завършена до 2019 година. Цветните мозайки, останали под тонове пръст от разрушения храм, ще бъдат експонирани в защитена сграда. Базиликата ще бъде обект на обсъждане на международна конференция, посветена на консервацията и реставрацията на мозайки, която ще се проведе в Пловдив от 27 февруари до 1 март 2017 година, съобщи заместник-кметът по култура Амелия Гешева.

Форумът се организира от община Пловдив, фондациите "Културни следи" и "Културно наследство" и Международния комитет за консервация и реставрация на мозайки. Тя уточни, че целта на срещата е да се сподели опита на световноизвестните учени, а те от своя страна да се запознаят с постиженията в Пловдив по отношение на културното наследство.

От страна на община Стара Загора ще бъдат представени и мозайките на дионисиевото шествие. Като по-голяма задача Гешева посочи през 2020 година Пловдив да стане домакин на Световната конференция за консервация и реставрация на мозайки.