Адвокатите на подсъдимия - Стефан Левашки и Зоя Тошкова поискаха неговия отвод. Те защитават 46-годишния Любомир Данчев  безвъзмездно, убедени, че не той е запалил паметниците на културата.

Левашки е шеф на пловдивската адвокатска колегия, а Тошкова - негов заместник. Те заплашиха да напуснат съдебната зала заради тенденциозно водене на процеса, предаде "24 часа".

Според Тошкова Калибацев действа пристрастно. Левашки пък е изумен как едно такова тежко дело е внесено в съда подозрително бързо и буквално се галопира при изслушване на свидетели и вещи лица.

Капката преля, когато Калибацев поиска да се чете една от най-важните експертизи - пожаро-техническата.

Адвокат Левашки настоя преди това да се разпитат всички свидетели и едва тогава да се чуе заключението на пожарникарите.

"Бяха споменати ръководители на пожарната, държим да бъдат разпитани", заяви топадвокатът. Двамата прокурори Костадин Паскалев и Димитър Махмудиев възразиха и съдията не допусна искането на защитата. Калибацев отказа да се направи отвод, а Зоя Тошкова напусна съдебната зала.

Третият ден от процеса започна с изслушване на психиатричната експертиза. Според вещите лица Любомир Данчев не страда от психическо заболяване, не се води на отчет. Имал умствена изостаналост, но бил вменяем. Показвал прояви на тревожност, боязливост и свръхчувствителност. Бил затворен в себе си.

На въпрос на прокурора, Данчев би ли споделил с някого, ако е извършил умишлени действия, психиатрите отговориха, че той би потърсил връзка и би казал на някого.

Стоково-оценъчната експертиза пък определи щетите от пожара на 4-те склада, които изгоряха на 20 август т.г., на общо 11 433 526 лева.

Вещите лица Сашо Николов и арх. Пламен Шомов са категорични, че богата орнаментика по складовете е частично съхранена. Сградите могат да се възстановят след одобрение на инвестиционни проекти.

"Външните стени са запазени", твърдят те.

Според прокуратурата Данчев изхвърлил незагасена цигара в кош в стаята на 4-я етаж в една от сградите, която обитавал. Огънят стопил кошчето, след което се запалили килими, пътеки, мокет, дюшеци. Поради липсата на свеж въздух в помещението те тлеели дълго време. Това била причината пожарът да стане видим извън сградата едва няколко часа по-късно.

Пожаро-техническата експертиза изключва умишлен палеж.

"Считаме като най-вероятна причина за пожара тлееща незагасена цигара", обясни експертът Валентин Чочев.

Според него тлеенето можело да продължи над 3 часа. Чочев отрече в помещението, обитавано от Любо, да е открито метално кошче. Прокуратурата твърди, че клошарят е хвърлил в него незагасената си цигара.

Вчера в съдебната зала стана ясно, че камери са заснели клошаря Любо да чисти маси и пие безалкохолно на ул. Иван Вазов по време, когато пушеците вече обгръщали първия тютюнев склад на ул. "Екзарх Йосиф" 13, където той живеел.